На Коперника відкрили оновлений фонтан «Водолій». Фото

5419 0
Ремонт фонтана коштував 615 тисяч гривень.
Фото: Христина Процак / Facebook

Фото: Христина Процак / Facebook

У Львові на вулиці Коперника відкрили відреставрований фонтан «Водолій», який не працював близько двадцяти років, інформує прес-служба ЛМР.

Роботи тривали впродовж чотирьох місяців. Тут відремонтували чашу фонтану, замінили мощення, комунікації та освітлення. Вартість ремонту становить 615 тисяч гривень, які виділили з міського бюджету. Ремонтні роботи виконувала львівське ТОВ «Арка-Пік». 

Читайте також: Як змінились фонтани Львова упродож ста років. Фото до і після

Фонтан до ремонту

«За задумом архітектора, вода, яка позаду скульптури, тече по колу. А з глечика витікає вода із трубопроводу, яка є питною», – сказав під час брифінгу голова Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля. 

Питна вода з фонтану тече лише тоді, коли до неї підходить людина. За словами архітекторки Ольги Криворучко, бетонну стіну спеціально намагалися зробити мінімалістичною, аби закцентувати на самій скульптурі Водолія, яку свого часу створила Теодозія Бриж.

«Коли повністю підсохне стіна, а для цього треба 1−2 тижні теплої погоди, можна буде покрити її фінальним захистом покриття. Перш за все, ми хотіли, щоб тут була вода. Запит міста теж був на те, щоб фонтан функціонував. Вода, що тече позаду, не є питною. Питна лише та, яка зі струї. Вона працює на датчику: вмикається тоді, коли хтось підходить», — каже Ольга Криворучко

Додамо, що вперше про реставрацію фонтану заговорили у травні 2017 року. Тоді проект 2007 року передали Українському регіональному спеціалізованому науково-реставраційному інституту «Укрзахідпроектреставрація» на коригування. У серпні міська рада Львова повідомила, що для реконструкції фонтану розроблятимуть новий проект, який виконала ПП «НВФ «Рутенія», а до самої реставрації приступили у червні цього року. 

Довідка

Фонтан «Водолій», що розташований навпроти пам’ятника Маркіянові Шашкевичу, датують 1970-ми роками. Його авторкою є покійна відома львівська художниця Теодозія Бриж. Він виконаний у формі струмочка, що витікає з глечика, який тримає в руках міфічний Водолій.

Фото Христини Процак / Facebook


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!