На кордоні з Угорщиною збільшать пропускну можливість для вивозу зерна

983 0
З України потрібно вивезти 18 млн тон зерна, зібраного торік. Врожай цього року буде орієнтовно в таких цифрах.
Фото: propozitsiya.com

Фото: propozitsiya.com

На українсько-угорському кордоні планують збільшити пропускну можливість задля вивозу зерна з України на європейський та світовий ринки. Об’ми продукції, які потрібно експортувати, достатньо великі. Попри те, що вже розпочався збір нового урожаю, в країні залишається близько 18 млн тон зерна, зібраного торік. Про це повідомив міністр агропромислового комплексу України Микола Сольський за результатами зустрічі з очільником міністерства сільського господарства Угорщини Іштваном Надем.

Україна розглядає Угорщину як логістичний коридор на європейський ринок. Зі слів міністра, планують розвивати інфраструктуру, що пов’язана з вивозом українського зерна, також будуть збільшувати можливості для підприємців, які хочуть вивозити українську продукцію у Європу.

Читайте також: Україна експортує зерно через Польщу та Румунію

«Розуміємо, що нам треба визначити ділянку на кордоні, організувати там залізничний інфраструктуру, тобто збільшити шляхи, автотранспортні можливості. У нас були ідеї, як ми хочемо переміщати продукцію за кордон як з допомогою транспорту, так без транспорту, шляхопроводами, трубопроводами. Спершу ми хочемо їх для себе визначити, потім запропонувати Євросоюзу та бізнесу», – сказав міністр.

Рішення щодо збільшення пропускної можливості на кордоні з Угорщиною є важливим, бо інакше це загрожує втраті врожаю трьох років та голодом у багатьох частинах світу.

«Раніше транспорт рухався через Чорне море, колишні транзитні коридори вели через море. Тому сухопутні коридори занедбані та мають дуже маленьку пропускну спроможність. Ми спільно будемо звертатися до Євросоюзу, щоб збільшити пропускну спроможність саме по сухопутній частині. Зараз розпочинаємо планування», – додав угорський урядовець Іштван Надь.

Читайте також: Мільйони тонн зерна заблоковані у портах України. ООН попереджає про продовольчу кризу

На сьогодні у портах залишається більше мільйона тон зерна – це той об’єм, що був станом на 24 лютого. Загалом з країни потрібно екпортувати близько 18 млн тон минулорічного врожаю. Водночас вже другий тиждень триває збір пшениці, після того буде ріпак. У міністерстві прогнозують, що цьогорічний збір врожаю з територій, які перебувають під контролем України, буде орієнтовно 18-19 млн тон, також зауважують, що об’єми доволі великі, навіть у порівнянні з минулим роком.

Нагадаємо, що майже чотири з половиною мільйона тонн зерна заблоковані у портах України. Його неможливо експортувати через закриті морські шляхи на тлі російського військового вторгнення. Орієнтовна загальна вартість викрадених росією зернових та олійних культур в Україні перевищує 600 млн доларів США. 

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!