Росія вивезла з України зерна та олії на понад 600 мільйонів доларів

963 0
Наразі загальна сума збитків і втрат через війну у сільському господарстві становить 27,6 млрд доларів.
Фото: depositphotos.com

Фото: depositphotos.com

Орієнтовна загальна вартість викрадених росією зернових та олійних культур в Україні перевищує 600 млн доларів США. Такі дані озвучив експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Роман Нейтер, повідомляє Київська школа економіки.

«Ми бачимо все більше доказів того, що рф краде наше зерно з окупованих регіонів України: з Херсонської області, із Запорізької області. Орієнтовна вартість цього вкраденого зерна та олійних культур – понад 600 мільйонів доларів США», – заявив Нейтер.

Читайте також: Україна експортує зерно через Польщу та Румунію

До вторгнення рф внутрішні ціни на українському ринку фактично були зіставними зі світовими. Однак через морську блокаду рф стався істотний збій у ланцюгах постачання. І якщо після вторгнення росії світові ціни на зерно різко зросли, в Україні вони значно впали.

Експерт зазначив, що середньозважені ціни на пшеницю, ячмінь, кукурудзу та олію знизилися на 33,7% станом на травень, порівняно з періодом до початку вторгнення. Наразі загальна сума збитків і втрат через війну у сільському господарстві, за оцінками KSE Агроцентр, становить 27,6 млрд доларів.

Найбільша категорія – це непрямі втрати через морську блокаду українських портів ($11,9 млрд) та зниження виробництва $9,6 млрд).Тож аналітики фіксують збитки через незібрані озимі культури ($1,4 млрд) та знищену техніку ($926 млн). Наразі в Україні втрачено зерносховищ сукупною місткістю в 4 млн тонн (пошкоджені або повністю знищені). Ще частина зерносховищ розташовані в окупованих регіонах, і до них немає повного доступу.

Нагадаємо, майже чотири з половиною мільйона тонн зерна заблоковані у портах України. Його неможливо експортувати через закриті морські шляхи на тлі російського військового вторгнення.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!