На Львівщині демонтували монумент радянським воїнам

2885 0
У громаді домонтують усі пам’ятники, які залишилися з радянського часу.
Фотоскрін

Фотоскрін

У Стрию на Львівщині розпочали ліквідовувати пам’ятники тоталітарного режиму, які ще залишилися. Першою демонтували стелу на площі Ринок, присвячену загиблим радянським воїнам. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив заступник міського голови Андрій Стасів.

Стела, на якій викарбувані етапи «Великої Вітчизняної війни», входила до меморіальної композиції, яка включала також пам’ятник радянському солдату з дитиною в руках. Його знесли у 2014-му році.

Читайте також: Всередині Монументу Слави у Львові знайшли записку. Фотофакт

Зі слів Андрія Стасіва, надалі у громаді проводитимуть інвентаризацію об’єктів, які нагадують про комуністичний режим, та демонтуватимуть їх.

«Будемо ліквідовувати також ще одну стелу радянським солдатам на міському кладовищі. У селах громади є монументи, які потрібно знести. Наприклад, є у селі площа «40-річчя перемоги», де розташована памятна плита. Все це будемо інвентаризувати – на цвинтарях, біля Народних домів, будинків культури, на площах, вулицях, й тоді будемо демонтувати ці об’єкти», – додав заступник міського голови.

Читайте також: «Є всі ознаки геноциду українського народу», – директорка «Території терору»

Нагадаємо, що у селі на Львівщині демонтують погруддя російському поету та драматургу Олександру Пушкіну. А раніше у Львові демонтували останні фрагменти Монументу слави – скульптури «Батьківщини-матері» та радянського воїна. Демонтаж монумента коштував місту майже 300 тисяч гривень. Сам процес демонтажу Монументу слави почався ще у 2018 році. Львівська міська рада визнала його аварійним. У березні 2019 року знесли 30-метрову стелу, де було 5 горельєфів радянських солдатів. Зараз вони на зберіганні у музеї «Територія терору». У квітні 2021 року продовжили демонтаж, а у липні завершили переміщння останніх горельєфів монументу.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!