На Львівщині на місці падіння збитого у 1941 році літака знайшли останки льотчика

9967 0
Пошуковці з'ясували, що лише четверо льотчиків відповідають місцю падіння і даті, та точну особу ще не встановили.
Фото: Армія Inform

Фото: Армія Inform

Пошуковці громадської організації «Пошук літаків в Україні» у Золочівському районі знайшли останки льотчика у збитому в 1941 році літаку. Про це повідомляє «Армія Inform».

На місці падіння літака-винищувача І-16 у лісі обережно викопали шурф на ймовірному місці знаходження останків пілота. Вони були на зовсім незначній глибині – на поверхні снігу було більше, ніж землі зверху загиблого льотчика.

«Ми сподівалися, що зараз снігу у лісі небагато, а виявилося – на штик лопати, тобто принаймні 25 сантиметрів, а тіло пілота – на глибині 20 см, трохи глибше, ніж уламки літака», – каже керівник пошукової групи і співзасновник організації «Пошук літаків в Україні» Андрій Кір’янов.

Читайте також: «Ми знаходимо їхні рештки на смітниках». Чому на Львівщині зупинились перепоховання вояків

Поряд з останками льотчика знайшли також кілька малих ґудзиків РСЧА, монети номіналом 1 і 5 копійок 1938 та 1939 років, застібки парашутного ранця, частини згорілої тканини парашута, прив’язні пряжки. Але головне – петлички, так званий кубар, що свідчить про приналежність загиблого до молодшого офіцерського складу.

Пошуковцям вдалося встановити, що 22-23 червня 1941 року полк і зазнав основних втрат. Половина літаків була знищена бомбами ще на аеродромі. Перебравши списки втрат особового складу, дійшли до висновку, що тільки четверо льотчиків відповідають місцю падіння, даті та військовим званням.

Це – молодші лейтенанти Федір Митрофанович Мойсейченок, Мартин Євстахович Мітін, Іван Андрійович Самойлов та Ігор Григорович Семенюк. Перший – командир ланки, решта – льотчики. Один українець, один білорус і двоє росіян. Льотчик-українець з Кіровоградщини. Наразі точно встановити особу не вдалося.

Зазначимо, що це був другий виїзд організації від початку року на розкопки місця падіння літака Другої світової війни на Золочівщині, цього разу до місця розкопок вони їздили з товариством «Пам’ять», яка спеціалізується на пошуку і перепохованні воїнів Першої та Другої світових воєн. Під час першого їм вдалося знайти фрагменти літака, які передали до Державного музею авіації імені О. Антонова.

Нагадаємо, Товариство «Пам’ять» роками займається ексгумацією та перепохованням військових. Вони хочуть, щоб останки воїнів не обкрадали мародери. Щоб її перепоховували на кладовищах. В інтерв'ю Тvoemisto.tv керівник товариства Любомир Горбач розповів, чому зараз це стало неможливим та чому кістки військовослужбовців опиняються на смітниках.

Фото: «Армія Inform»

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!