На Львівщині оцифрують один з найстаріших храмів

1814 0
Водночас триває оцифрування Староскварявського іконостасу XVI-XVIII ст.
Фото: woodenroute

Фото: woodenroute

Львівський музей історії релігії за підтримки Українського культурного фонду розпочав створення 3D-моделі храму Святого Архистратига Михаїла, що знаходиться в селі Стара Скварява. Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Водночас триває оцифрування Староскварявського іконостасу XVI-XVIII ст.

Також в межах проєкту відбудеться літня школа іконопису, в якій місцеві школярі, а також молодь і діти зі статусом внутрішньо-переміщених осіб створять ікони за мотивами музейного іконостаса.

Нагадаємо, що у Львові в межах проєкту «FrankoData: відкритий цифровий музей» оцифрують архіви Дому Франка. Це спільний проєкт з Інститутом франкознавства ЛНУ ім. Івана Франка і за підтримки Українського культурного фонду. 

Для довідки 

Дерев’яна церква, що збереглася до наших днів, з’явилася в Старій Скваряві в 1715 році, але вона була побудована раніше – в 1508 році. На одному з брусів, з яких вона складена, написаний рік зведення. У Стару Скваряву храм був перенесений з сусіднього села Глинська, що стоїть на горі Горай на місці стародавнього городища Щекотин. До церкви перенесли і її іконостас – один з кращих пам’ятників Перемишльської школи іконопису.

Найдавнішими в ньому є ікони молельного ряду середини XVI століття, на яких зображені по два євангельських сюжети і по дві фігури святих. 

______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!