На Львівщині планують забезпечити додаткові 600 ліжкомісць в опорних Covid-закладах

1812 0
У порівнянні з лютим, заповненість ліжкомісць в медзакладах області зросла втричі.
Фото: Христина Процак

Фото: Христина Процак

Через складну ситуацію захворюваності на коронавірус на Львівщині планують збільшити кількість ліжкомісць в опорних лікарнях області. Таке рішення прийняли на вчорашньому вечірньому засіданні обласного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Читайте також: Весняне дежавю. Коли у Львові можуть ввести локдаун

За словами керівника робіт з ліквідації надзвичайної ситуації, заступника голови Львівської ОДА Івана Собка, на жаль, епідеміологічна ситуація в області погіршується. Щодо кількості госпіталізованих осіб ми вже перевищили показники жовтня.

«На сьогодні нам необхідно забезпечити додаткових 600 ліжкомісць, щоб у випадку збільшення кількості хворих бути готовими надати належну допомогу і врятувати людські життя. Тому маємо працювати синхронно і запропонувати комісії ТЕБ і НС конкретні пропозиції», – зазначив Іван Собко.

Відтак, профільний департамент спільно з міською владою та керівниками районів має пропрацювати механізм збільшення кількість ліжкомісць в опорних лікарнях та відповідне рішення винести для затвердження комісією ТЕБ І НС.

Читайте також: Ліжок для хворих із коронавірусом у Львові залишилося лише на два тижні

Як зазначив директор департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис, у порівнянні з лютим, заповненість ліжкомісць в медзакладах зросла втричі. Зараз ліжкова мережа вже заповнена на 58%, хоча ще минулого тижня цей показник становив 50%. Щоденно у стаціонари госпіталізують від 240 до 270 пацієнтів. У жовтні «рекорд» становив – 250. Збільшилася кількість й виїздів бригад швидкої допомоги – якщо ще три тижні тому «швидка» виїжджала на добу 35 разів до пацієнтів із підозрою на коронавірус, то сьогодні понад 100 викликів.

Медики застерігають,  хворі на Львівщині є носіями різновиду коронавірусу, який відрізняється від тих,  що був раніше.

Водночас епідеміологиня, керівниця лабораторного центру Наталія Іванченко-Тімко наголосила, що у нас це не британський штамп, не південноафриканський, а новий із зміненим антигеном. Це може свідчить про одну з причин зростання кількості захворювань.

«Тенденція приросту хворих за останніх 14 днів в порівнянні з попередніми двома тижнями є невтішною, загалом по області приріст на 21 %. Вище середньообласних показників – Львівський та Дрогобицький райони, у той же час Яворівський виходить на темпи приросту хворих», – каже епідеміологиня.

Читайте також: Як проходить вакцинація від коронавірусу у Львові. Від питань до відповідей

За її словами, щоб запобігти зростанню ковідних пацієнтів, контактних з хворими необхідно вносити у додаток «Дія». Питання переходу на онлайн навчання теж є пріоритетним. Щодо роботи громадських закладів, то їх роботу необхідно обмежити, щоб не допустити колапсу медичної системи. Окрім того, за державні кошти є доставлені швидкі тести, важливо їх максимально використати.

«Якщо ми сьогодні будемо вживати необхідні заходи, то зможемо уникнути епідеміологічного піку», – наголосила Наталія Іванченко-Тімко.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов відвідав Львів і заявив, що Львівщина наближається до червоної зони епіднебезпеки, за якої в області запровадять локдаун, але цього можна уникнути, якщо місцева влада введе додаткові обмежувальні заходи. Міський голова Львова Андрій Садовий закликав львів'ян обмежити контакти, не проводити бенкетів та забав. На засіданні міського штабу із боротьби з Covid-19 ухвалили, що 5-11 класи на два тижні переходять на дистанційне навчання. Із огляду на тенденції поширення вірусу у західних, центральних регіонах України, то в Украні найближчим часом можуть ввести загальнодержавний локдаун. Резерву ліжкомісць, які сьогодні вільні для прийому хворих із коронавірусом у львівських лікарнях, за нинішньої динаміки захворюваності вистачить лише на два тижні.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!