На Львівщині помер член УПА Олесь Гуменюк

2246 0
Протягом тривалого часу він очолував крайову організацію братства ветеранів національно-визвольної боротьби.
Олесь Гуменюк. Фото: Високий замок

Олесь Гуменюк. Фото: Високий замок

У віці 94-х років учора, 8 травня, відійшов у вічність Олесь Гуменюк – голова Львівського крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби. Про це повідомляє Львівська облрада.

За повідомленням Львівської міськради, Олеся Гуменюка поховають завтра, 10 травня, на Личаківському кладовищі.

Олесь-Дмитро Гуменюк народився 7 листопада 1925 року у сім'ї вояка Української Галицької Армії. У червні 1943 року добровільно зголосився до лав дивізії «Галичина», де пройшов військовий вишкіл. У липні 1944 року був поранений у битві під Бродами.

Читайте також: У Львові померла 101-річна громадська діячка Ірина Шуль

Воював на Бродівщині та в Карпатах під керівництвом сотенного «Чорняка» у складі тактичного відрізку «Маківка». У 1945 році Олеся Гуменюка засудили до 15 років тюрми. Покарання він відбував у Норильську, де взяв участь у Норильскому повстанні.

Був одним із засновників Львівського крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби, згодом очолив його.

Нагороджений орденом «За заслуги» II ст., орденом «За заслуги» III ст., відзнакою Президента України – Хрестом Івана Мазепи, відзнака Львівського міського голови «Почесний знак Святого Юрія».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!