В теплиці за 68 млн євро на Львівщині будуть вирощувати овочі

1162 0
Їхня вартість становить близько 68, 6 млн євро, проте 100% витрат на цей проєкт покриють інвестори.
Фото умовне

Фото умовне

Нещодавно Львівська обласна військова адміністрація підписала Меморандум про співпрацю з угорською компанією «Кріосан Холдинг». В його межах планують створити першу в Україні овочеву теплицю з використанням геотермальної електроенергії. Детальніше про це Tvoemisto.tv розповів заступник директора департаменту економічної політики Львівської ОВА Орест Гринів. 

За словами чиновника, проєкт складатиметься з двох комплексів: 

Спочатку збудують тепличний комплекс, який опалюватимуть звичайними палетами, а потім перейдуть на геотермальне тепло. Його вартість становить близько 40 млн євро. Вирощуватимуть помідори, салат, огірки та перець в кількості 9 тис. тонн овочів на рік. В осінньо-зимовий період вони будуть іти на продаж на внутрішній ринок за нижчою ціною, ніж імпортні, а в літній сезон їх відправлятимуть на експорт у країни Близького Сходу. 

Вже після цього, до 2028 року, зведуть комплекс геотермальної електростанції вартістю близько 28 млн євро. Він генеруватиме 4,8 МВт електричної потужності та 38,4 МВт теплової потужності, і саме надлишок теплової потужності піде на опалення теплиць. Реалізацію цього проєкту розпочнуть на початку 2024 року, наразі вже провели громадські слухання, отримали містобудівні умови і вже починають бурити перші 2 свердловини глибиною 3,5 і 3,6 км. З однієї будуть видобувати гарячу воду дуже високої температури, яку будуть використовувати для виробництва електроенергії, подачі теплової енергії в теплиці та забезпечення потреб навколишніх селищ, а холодна остуджена вода буде повертатися в землю через другу свердловину. 

Читайте також: Які товари найбільше здешевшали на Львівщині. Статистика

Комплекс буде розташований в селі Годині, що на Яворівщині, бо там вже підтверджена наявність геотермальних пластів води з температурою у понад 130 градусів за Цельсієм. До прикладу, на Закарпатті вода мінералізована і має нижчу температуру, тому використовується для лікувальних цілей.

Що ж до фінансування, то Гринів пояснив, що 100% витрат покриють інвестиціями:

  • 75% покриє угорська компанія «Кріосан Холдинг»

  • 25% – українська інвестиційна компанія «Dragon Capital»

Наразі використання обласного чи місцевого бюджетів не передбачено. 

Нагадаємо, що Львівщина лідирує серед областей України у виробництві овочів урожаю 2023 року, зібравши на кінець першого тижня серпня 151,2 тис. тонн продукції.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!