На Львівщині створять мінікопію одного із замків

2088 0
Цей проєкт спрямований на забезпечення інклюзивної доступності.
ФОТО: VIDVIDAY.UA

ФОТО: VIDVIDAY.UA

На Львівщині реалізують проєкт «Бронзова мініскульптура Свірзького замку», що є одним із завдань обласної програми розвитку туризму та курортів у 2024 році. Також цей проєкт спрямований на забезпечення інклюзивної доступності. Про це повідомила ЛОДА.

Макет буде обладнаний металевими інформаційними таблицями з шрифтом Брайля та QR-кодом для аудіоопису. 

Читайте також: Головна архітекторка Львівщини повідомила, що буде зі Свірзьким замком 

Зазначимо, що Свірзький замок є пам’яткою архітектури національного значення України з охоронним номером 481. Користувач – Національна спілка архітекторів України, яка охоче підтримує ідею створення тактильної скульптури на території замку. Її представники спільно із доцентом кафедри архітектури та реставрації інституту архітектури та дизайну НУ «Львівська політехніка» Максимом Ясінським розробили макет Свірзького замку, який візьмуть за основу для проєкту.

«Ми вже маємо досвід реалізації тактильної мініскульптури у бронзі. Торік на умовах співфінансування із адміністрацією історико-культурного заповідника «Тустань» було  створено тактильну фортецю в Уричі. Це зробило туристичний магніт області більш доступним для людей з порушенням зору, що мають змогу відчути деталі архітектурної пам’ятки на дотик. Для всіх відвідувачів ця мініскульптура є цікавим арт-об’єктом і чудовим місцем для фотографування», – поділився керівник управління туризму та курортів ЛОВА, Тарас Лозинський.

Розробкою та встановленням проєкту займався відомий скульптор, кандидат мистецтвознавства, доцент Львівської національної академії мистецтв, Василь Одрехівський.

Додамо, що туристичний сезон у Свірзькому замку планують відкрити у травні. Про точну дату поінформують додатково.

Читайте також: Три заповідники на Львівщині, які варто побачити

Нагадаємо, що спершу Свірзький замок був оборонною мурованою спорудою, яку неодноразово перебудовували. Перша згадка про замок датується 1484 роком. До 1939 року у Свірзького замку часто змінювалися господарі, але з приходом радянської влади його націоналізували. Замок тривалий час пустував, а у 1978 році його передали Спілці архітекторів колишнього СРСР. Тоді замок частково реставрували, однак зараз частина будівлі все ще у аварійному стані.  

Спілка архітекторів самостійно опікується пам’яткою та територією довкола неї, залучаючи для цього кошти приватних благодійників та гранти. Завдяки архітекторам збереглися не тільки зовнішні стіни та дах будівлі, але й внутрішній простір, який використовується для проведення різноманітних заходів, зокрема зйомок кінофільмів.

Tvoemisto.tv запитало головну архітекторку Львівщини Олену Василько про те, скільки пам’яток архітектури знищили окупанти в області, що цього року реставруватимуть та який порядок видачі містобудівної документації на Львівщині. Читайте повне інтерв'ю за посиланням

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!