На Львівщині відкрили модульне містечко для сімей військових та переселенців

3078 0
Перший квартал містечка з 10 будинків розрахований на 40 осіб.

Неподалік Львова у селі Хоросно відкрили перший квартал містечка для переселенців зі східних областей та сімей військових, які втратили свої домівки. Наразі це 10 будиночків на 40 осіб. Також тут розмістили дитячий майданчик, зону барбекю та зону відпочинку, територія обладнана Wi-Fi інтернет-зв’язком. Про це повідомили ініціатори благодійної ініціативи Leo States, в межах якої збудували модульне містечко.

До реалізації проєкту долучилися близько 50 волонтерів та фахівців різних галузей, завдяки яким створили благодійний фонд «Фундація друзів України». Перший квартал створили за рахунок благодійних коштів, які зібрав американський фонд Baranova 27, і містечко отримало аналогічну назву.

Читайте також: У Львові відкрили ще одне модульне містечко для переселенців

Щодо локації, де звели будиночки, то там вже був розташований прихисток для вимушених переселенців на 50-100 осіб, але люди проживали в одному великому атріумі івент-холі. Для зведення містечка власники ділянки долучилися до проєкту та передали землю у безкоштовну оренду.  

Серед мешканців містечка здебільшого вимушені переселенці зі східних областей, які втратили домівки через бойові дії, та сім’ї військовослужбовців ЗСУ. Проживання у містечку є безкоштовним, також партнери ініціативи планують забезпечити безкоштовне харчування та сплату комунальних витрат. 

Читайте також: На Львівщині збудують ще три модульні містечка для переселенців

Зі слів керівника проєкту Станіслава Луцковича, надалі також планують втілити подібний проєкт у Солонківській громаді.

«Якщо вистачить фінансування, будемо думати, як допомогти місцевій школі та дитячому садку через збільшення громади у Солонківській ОТГ. Наступним кроком буде облаштування інфраструктури – створення гуманітарного складу, окремої пральні, центру психологічної та медичної допомоги, а також забезпечення безкоштовного харчування для тих, хто проживає, у першому поселенні», – зазначив Станіслав Луцкович.

Загалом у планах ініціаторів проєкту – створення до 1000 модульних будинків до кінця 2022 року. Зокрема, йдеться про Миколаївську та Жовківську громади на Львівщині, також Закарпатську, Тернопільську і Київську області. Під час заселення перевагу надаватимуть сім’ям воїнів ЗСУ, жінкам з дітьми й людям похилого віку.

Нагадаємо, на території Львівської області планувати збудувати низку модульних містечок для внутрішньо переміщених осіб. Їх зведуть за донорські кошти міжнародних організацій та іноземних компаній. Одне з таких містечок, що вміщуватиме 1000 людей, з’явиться поблизу Стрия. Дещо менше модульне містечко облаштують у селі Бортятин Судововишнянської громади. У ньому зможуть розселити близько 300 осіб, в основному, планують надати прихисток жінкам з дітьми. Також таке хочуть збудувати у Добротвірській громаді. Його реалізують турецькі компанії, які є виробниками цих містечок.

Окрім цього, виконавчий комітет Стрийської міської ради оприлюднив проєкт розроблення детального плану території з метою будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб в селі Нежухів, що за 5 кілометрів від Стрия на Львівщині. Йдеться про будівництво 60 житлових будинків з тенісними кортами, стоянками для автомобілів, дитячих майданчиків тощо.

Фото: Leo States


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!