На Львівщині збудують ще три модульні містечка для переселенців. Де вони з’являться

21544 0
Будівництво модульного містечка триває від 45 днів до двох місяців.
Фото умовне/ lviv1256.com

Фото умовне/ lviv1256.com

На території Львівської області збудують ще три модульні містечка для внутрішньо переміщених осіб. Їх зведуть за донорські кошти міжнародних організацій та іноземних компаній. Одне з таких містечок, що вміщуватиме 1000 людей, з’явиться поблизу Стрия. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив начальник управління регіонального розвитку Львівської ОВА Вадим Табакера.

Читайте також: У Львові почали монтувати перше контейнерне містечко для переселенців. Фото, відео

«У Стрию вже понад 8 000 переселенців, тож громада одна з перших виявила бажання збудувати модульне містечко. Вже є донор – благодійна організація Help Ukraine, яка фінансує повністю закупівлю цього модульного містечка на 1000 осіб з розвиненою інфраструктурою. Це – комфортабельні будинки з пристойними умовами, де тривалий час зможуть проживати сімї з дітьми. Згідно з нормами ООН, на одну особу розраховують площу не менше 6,5 кв м. Проєкт також передбачає створення громадського простору в містечку», – пояснює він.

Модульне містечко розташовуватиметься поблизу Стрия. Такі будиночки вміщуватимуть облаштовану для проживання кімнату та кухню, душову кабіну тощо. Крім того, зі слів чиновника, модульне містечко неподалік підприємств, дозволить внутрішньо переміщеним людям зручно добиратися на роботу.

«Поруч є підприємство, яке має проєктну потужність на 12 тисяч працівників, тоді як сьогодні завантажено лише на 4 тисячі. Є запит компанії розширювати виробництво та надавати охочим нові робочі місця. Фактично, в Стрийській громаді вже декілька підприємств заявили про готовність запропонувати роботу», – додає Вадим Табакера.

Із його слів, обираючи локацію для будівництва модульного містечка, враховували побажання місцевих мешканців, наявність комунальної та соціальної інфраструктури, можливість підведення комунікацій, також можливість інтеграції внутрішньо переміщених осіб в громаду.

Дещо менше модульне містечко облаштують у селі Бортятин Судововишнянської громади. У ньому зможуть розселити близько 300 осіб, в основному планують надати прихисток жінкам з дітьми.

Читайте також: Панельки чи префаби. Яке житло слід будувати для переселенців

Також таке планують збудувати у Добротвірській громаді. Його реалізують турецькі компанії, які є виробниками цих містечок. Вадим Табакера зауважує, що візуально такі містечка можуть виглядати привабливими та комфортними. У Добротворі планують облаштувати містечко на 60 осіб. До слова, турецькі компанії, які реалізують таку ініціативу, зараз працюють в Німеччині, де зводять аналогічне житло для українськи переселенців, які туди виїхали.

Загалом будівництво модульного житла триває від 45 днів до двох місяців. Це швидке рішення, що дозволяє створити хороші умови для людей, які втратили свої домівки внаслідок бойових дій. Натомість зведення традиційних житлових будинків займає від пів року і більше. На Львівщині втілення таких проєктів також розробляють. Зокрема, є вже напрацьовані компаніями проєкти для будівництва 70 котеджів на 500 осіб. Наразі триває пошук донорів, які зможуть допомогти фінансово.  

Додамо, що в області визначили 95 земельних ділянок, які підходять для будівництва житла для переселенців. Із них 20 ділянок є добре пристосованими, тобто на ділянці або поруч є водоввідведення, газо- та електропостачання, наявні під’їзні шляхи, також поруч розташована соціальна інфраструктура.

Читайте також: У Львові хочуть збудувати модульні будинки для переселенців

Нагадаємо, у Львові 7 квітня розпочали облаштовувати перше контейнерне містечко для тимчасового перебування українців, які змушені евакуюватись із гарячих точок. Перших 70 будиночків встановили поблизу Стрийського парку та території Українського католицького університету на вул. Уласа Самчука. Загалом у місті облаштують три таких містечка на 300 будиночків. Контейнери приїхали з Польщі як подарунок від польського уряду. Міський голова також анонсував будівництво двоповерхових дерев’яних котеджів з більш комфортними умовами. Будуватимуть дерев’яні будиночки за кошти Червоного хреста, ЮНІСЕФУ, ООН.

Також у Львові побудують хостел для 160 людей у районі Тракту Глинянського. Це буде житло, зокрема, для жінок з дітьми та майбутніх мам. І ще 100 будиночків розмістять на вул. Пулюя.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!