На Львівщині виявили хакера, який «полював» на персональні дані СБУ

1068 0
Зловмисник діяв на замовлення спецслужб РФ та фінансувався російськими кураторами через заборонену платіжну систему «Яндекс Деньги».
фото: pinterest.com

фото: pinterest.com

На Львівщині викрили хакера, який через шкідливе програмне забезпечення хотів викрасти персональні дані співробітників Служби безпеки України. Уже встановили, що зловмисник діяв на замовлення спецслужб РФ та фінансувався російськими кураторами через заборонену платіжну систему «Яндекс Деньги».

Читайте також: Інтернет-шахраї виманюють гроші під виглядом державних виплат. Як не потрапити на гачок

Зловмисником виявився мешканець Львівщини. Днями він зробив розсилку спам-повідомлень у месенджері «WhatsАpp» на особисті номери співробітників СБУ. Вони містили посилання на сайт, що хоститься з території РФ.

«Після переходу на сайт відбувалося автоматичне завантаження «папки з архівом». У ній відкривався нібито список співробітників СБУ, за вбивство яких бойовики терористичних організацій «Л/ДНР» пропонують грошову винагороду», – йдеться в повідомленні пресслужби управління СБУ у Львівській області.

Насправді, за висновками експертів, архівний документ містить вірус. Він надає доступ до інформації на уражених пристроях, зокрема до log-файлів з ключами доступу до банківської системи, поштових сервісів та облікових записів соцмереж.

Читайте також: Під виглядом оформлення віз мешканець Львівщини ошукав людей на 600 тисяч гривень

Під час проведення слідчих дій за місцем проживання зловмисника правоохоронці вилучили:

  • 5 GSM шлюзів на 78 онлайн-каналів;
  • комп’ютерне обладнання зі шкідливим програмним забезпеченням;
  • мобільні пристрої та флеш-накопичувачі;
  • майже 4 тисячі SIM-карток українських мобільних операторів.

 

Із 2015 року кількість кіберзлочинів, тобто тих, що відбуваються за допомогою ґаджетів та інтернету, в Україні зросла щонайменше у 2,5 рази. Tvoemisto.tv дізналося, якими зараз є найпоширеніші інформаційні злочини і чи можливо виграти справу в боротьбі з інтернет-шахраєм.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!