На Львівщині виявили масові зміни виборчих адрес. Поліція відкрила кримінал

1398 0
Поліцейські відкрили кримінальне провадження за фактом масової зміни виборцями місця голосування.
Фото: ТСН

Фото: ТСН

Громадянська мережа Опора виявила, що щонайменше за чотирма адресами у селищі Східниця виборчу адресу змінили 62 осіб. А це – третина виборців від загальної кількості тих, хто змінив виборчу адресу у Східницькій селищній громаді. 

У більшості випадків чоловіки і жінки з однаковими прізвищами та не мають жодного відношення до цих помешкань, про що повідомили родичі власників житла. Цей випадок може мати ознаки маніпуляції виборців із виборчими адресами і свідчити про спробу використання технології впливу на результати голосування 25 жовтня у Східницькій селищній територіальній громаді. Ситуацію розслідує поліція, кажуть в «Опорі».

Читайте також: Місцеві вибори пройдуть за новими правилами. Що змінилось?

Там розповідають, що з 1 липня до 10 вересня виборці мали можливість змінити виборчу адресу за оновленою процедурою – подавши заяву у відділ ведення Державного реєстру виборців особисто або ж онлайн за допомогою сервісу «Кабінет виборця». Згідно з інформацію на сайті Державного реєстру виборців, 185 осіб змінили свою виборчу адресу на Східницьку селищну громаду у Дрогобицькому районі. У відсотковому співвідношенні кількість прибулих становить 1,34% від кількості виборців у громаді станом на 30 вересня 2020 року. За даними Держреєстру, тут зареєстровано 13 834 виборці.

«Я пішла звірити списки виборців. Переглядаючи по вулицях побачила, що за адресою на вулиці Зарічній багато людей. Там мій дядько проживає, але він зареєстрований на іншій вулиці. А за адресою була зареєстрована його дружина, яка померла два тижні тому. 35 осіб. То нереально. Тих людей там ніколи не було, чужі люди, не місцеві, нам не знайомі. Я зрозуміла, що пахне фальсифікацією», – розповіла «Опорі» кандидатка на посаду Східницького селищного голови Ірина Журавчик.

З власних джерел Громадянській мережі ОПОРА вдалося дізнатися, що прізвище, ім’я, по батькові, дата народження виборців, які змінили виборчу адресу на цей будинок на вулиці Зарічній, повністю збігаються з даними людей, які раніше були прописані в інших областях.

Читайте також: Розіграш на мільйон. «Опора» проаналізувала передвиборчі перегони на Львівщині

Опора поспілкувалася з Олександром Філінським зі Львова. Чоловік підтвердив, що, справді, змінив виборчу адресу на курортну Східницю. За інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, єдиною власницею цього будинку є жінка, яка за словами родичів, нещодавно померла.

Ще одну історію про аналогічний випадок масової зміни виборчої адреси розповів кандидат у депутати до Східницької селищної ради Роман Бобешко. 6 осіб змінили виборчу адресу на будинок його мами на вулиці Кропивницька.

«Почали розносити запрошення на вибори. Чи то було сплановано, чи що, але приписали людей до моєї мами. Принесла членкиня комісії запрошення і каже, що там в мами нікого нема, передай запрошення. Я кажу лишай, але мама голосувати не буде, бо вона не в Україні. Я дивлюся, а то велика стопка. На всі вибори приходять їй запрошення тільки, бо вона одна там прописана. Взяв в руки – 6 запрошень. Передивився, а там три різні прізвища. Ми поїхали, де їх реєстрували. Так працівниця сама призналася, що приходили алкоголіки, наркомани, пачками носили документи», – зазначив Роман Бобешко. Про виявлений факт чоловік написав заяву у поліцію.

І таких фактів назвали ще кілька.

Читайте також: Україна після 25 жовтня. Як житимуть громади за новими правилами

Слідчі Бориславського відділення поліції відкрили кримінальне провадження за фактом масової зміни виборцями місця голосування (надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або інше несанкціоноване втручання в роботу Державного реєстру виборців) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі на строк від двох до чотирьох років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

 

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!