На Львівщині зросла кількість хворих на ГРВІ, лікарі попереджають про новий штам коронавірусу

2601 0
На Львівщині зафіксовано збільшення кількості хворих на ГРВІ, ентеровірусні захворювання, коронавірус. Тvoemisto.tv дізнавалось, яких хвороб варто остерігатись цієї осені та чим відрізняється новий штам коронавірусу.
Фото: Pexels

Фото: Pexels

На початку вересня у низці країн світу, зокрема, США, Ізраїлі, Канаді, Данії, Великій Британії, Південній Африці, Швеції, Норвегії, Швейцарії, Таїланді, Франції, Іспанії, Португалії, Австралії, Німеччині, Південній Кореї, Японії, зафіксували мутований варіант коронавірусу – ВА.2.86, який отримав назву «Пірола». Він є найновішим підштамом «Омікрона», що налічує понад 30 мутацій і цьогоріч може спричинити новий сплеск випадків Covid-19, пише Independent.

Наразі достеменно не відомо всіх деталей про новий штам, але медики припускають, що він може обходити вже існуючий імунітет, що збільшує ймовірність зараження. Також є побоювання, що штам «Пірола» може поширитися усім світом на тлі зменшення обсягів тестування та нагляду за коронавірусом.

Оскільки «Пірола» – це різновид «Омікрону», найімовірніше, симптоми можуть бути такі ж. Серед найпоширеніших: нежить, головний біль, втома (легка або сильна), чхання, біль у горлі. Також можуть виникнути діарея, подразнення очей і висипання. Але як себе поведе вірус невідомо. За світовими даними, новий штам коронавірусу може бути заразнішим, а перебіг хвороби важчим.

Читайте також: Що робити, якщо у лікарнях відмовляються надавати безкоштовні медичні послуги чи вимагають грошей. Пояснення

Наразі на Львівщині є кілька випадків захворювання на штам коронавірусу «Омікрон». Так, за словами завідувачки діагностичного відділення Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні Таміли Алексанян, зараз у їхній лікарні перебуває 10 пацієнтів з Covid-19. Вік хворих різний – від 35 до 78 років. Чим старші пацієнти, тим недугу переносять складніше.

Наразі набагато більше у Львові та області фіксують випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій, ентеро- та ротавірусів.

«В інфекційній лікарні, як завжди після літа і на початку осені, багато ентеровірусної інфекції. Серед них і дорослі, і діти. Проте, вже частішають випадки звертань із коронавірусом. Беручи до уваги, що є ріст захворюваності в Європі та інших регіонах України, у жовтні підйом відбудеться і в нас», – каже Таміла Алексанян.

Про те, що упродовж двох останніх тижнів спостерігається зростання звернень пацієнтів на гострі респіраторні захворювань підтвердила і завідувачка амбулаторії сімейної медицини 4-ї лікарні Другого медичного об’єднання Львова Ніна Земенкова. Йдеться і про риновірусну (гостра вірусна хвороба з групи ГРВІ, яка характеризується гострим ринітом, тобто нежиттю, – Ред.), ротавірусну (одна з форм гострої кишкової інфекції, – Ред.), ентеровірусну (група гострих вірусних захворювань, які по-різному протікають – від безсимптомного перебігу, незначної гарячки до менінгоенцефаліту чи міокардиту, – Ред.) інфекції, звичайні застуди та ГРВІ. Також є випадки коронавірусу. Зокрема, в амбулаторії, яка в середньому обслуговує більше 11 тисяч містян, упродовж останніх двох тижнів уже зафіксували п’ять випадків ковіду, при тому, що у літній період не було жодного такого випадку. Також є один випадок грипу А.

«Збільшення захворюваності на ГРВІ, коронавірус та інші віруси та інфекції пов’язане з тим, що дорослі повернулись із відпусток, діти – після канікул в організовані колективи. Крім того, восени йде перебудова імунної системи, тож і випадків зараження є більше. Зараз поширенню сприяє ще й погода», – каже Ніна Земенкова.

Серед захворілих на Covid-19 пацієнти різного віку – і 70-річні люди з хронічними захворюваннями, і 36-ти і 40-річні чоловіки і жінки без ускладнень. Як наголошує завідувачка амбулаторії, усі захворілі на коронавірус мали вакцинації, але пропустили бустерні дози, тому імунітет в них не зберігся.

Симптоми у людей з коронавірусом приблизно такі ж, як і були у пацієнтів за час пандемії: підвищена температура тіла, втома, першіння в горлі, біль у горлі та голові, втрата смаку або нюху і спільна скарга – підвищена загальна слабкість організму.

Читайте також: На які лікарні у Львові скаржаться найбільше. Список НСЗУ

Стверджувати, що коронавірус цієї осені та зими набере масштабів епідемії, медики не беруться, але випадків захворювань точно побільшає.

«Усім, хто звертається з ознаками ГРВІ, кашлем, утрудненим диханням проводимо діагностику швидкими тестами на виявлення коронавірусу, грипу. Штамів ми в амбулаторії не виділяємо, лише наявність хвороби», – додає завідувачка.

Щоб не захворіти Ніна Земенкова радить часто мити руки, уникати скупчення людей, не займатись самолікуванням, а при перших проявах хвороби залишатись вдома та скомунікувати зі своїм сімейним лікарем.

«Щоб не пропустити якоїсь хвороби варто періодично приходити на огляди та здавати аналізи. Багато пацієнтів під час пандемії коронавірусу і на початку війни «працювали» з лікарями дистанційно, лише зідзвонюючись з ними, відтак пропускали візити, що може негативно відобразитись на здоров’ї. Раджу усім подбати про своє здоров’я зараз», – додала співрозмовниця.

Ольга Шведа

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!