На місці колишніх залізничних кас на Гнатюка облаштують книгарню

3135 0
Книгарю облаштує видавництво «Човен».
ФОТО: ТВОЄ МІСТО

ФОТО: ТВОЄ МІСТО

У Львові підписали інвестиційний договір на облаштування книгарні з читацькими залами та мистецькими елементами на вулиці Гнатюка, 20-22, де раніше були залізничні каси. Реалізує проєкт ТОВ «Видавництво львівського медіафоруму», тобто видавництво «Човен». Відповідне рішення ухвалили під час засідання виконавчого комітету ЛМР 22 березня.

Раніше відбувся інвестиційний конкурс, на його перемогло видавництво «Човен», співвласником якого є радник міського голови Андрія Садового Остап Процик, а також Ігор Балинський, що раніше був керівником Школи журналістики УКУ та редактором інтернет-видань «Zik» та «Zaxid.net». Також додамо, що за даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «Видавництво львівського медіафоруму» (ТМ «Човен») зареєстроване у 2017 році у Львові. Основний вид діяльності − видання книг. Директором є Марія Струк. 

До слова, у 2006-2010 Остап Процик керував управлінням інформаційної політики та зовнішніх відносин ЛМР.

Читайте також: Що буде з приміщенням на вулиці Гнатюка у Львові, де колись були залізничні каси

Головними завданнями цього простору будуть:

  • Продаж книг, періодики різних видів і жанрів у форматі книгарні (не менше 50% книг асортименту книгарні повинні бути філософської, культурологічної, історичної, політологічної, літературознавчої, релігійної та гуманітарної тематики, природничих та точних наук, архітектури та урбаністики).
  • Організація та проведення тематичних зустрічей, конференцій, презентацій, пресконференцій, читань з метою популяризації україномовного продукту.
  • Організація та проведення навчань, семінарів, майстер-класів, зокрема курсів письменницької майстерності, літературних резиденцій тощо.
  • Функціонування окремого залу для читань.
  • Функціонування простору у форматі коворкінгу.
  • Науково-дослідна та науково-виробнича діяльність.

 

Нагадаємо, йдеться про нежитлові приміщення першого поверху на вул. Академіка В. Гнатюка, 20-22, де раніше були розміщені каси «Укрзалізниці». Загальна площа об'єкта – 382,2 кв. м. У квітні 2021 року «Укрзалізниця» звільнила орендоване приміщення першого поверху у будинку. Там ще з радянських часів працювали залізничні каси. Право власності на них Львівська міська рада зареєструвала у 2019 році.

У липні 2021 року у коментарі Tvoemisto.tv Андрій Москаленко казав, що у приміщенні пам'ятки архітектури планують облаштувати мистецький простір. У листопаді 2021 року стало відомо, що йдеться про книгарню з читацьким залом, коворкінгом та конференц-залом. В описі інвестиційного проєкту повідомлялось, що простір планують також використовувати і для представників креативних індустрій, для тематичних зустрічей, конференцій, презентацій, пресконференцій і читань з метою популяризації україномовного продукту. В кінці 2021 року був оголошений інвестиційний конкурс на облаштування книгарні, проте через повномасштабне вторгення росії у лютому 2022 року його призупинили. Вже влітку 2023 року конкурс таки відновили.

Для довідки

Будинок Ґрюнера на вулиці Гнатюка №20-22 збудували у 1911 році. Львів’яни Якуб і Клара Ґрюнери отримавши дозвіл на будівництво нової кам’яниці, замовили проект у будівельному бюро Міхала Уляма. Фердинанд Касслер є автором проекту кам’яниці Ґрюнерів. 

У листопаді 1911 року Ґрюнери отримали дозвіл на заселення чотириповерхового будинку. Будинок складався з житлових, торгівельних та інших громадських приміщень. У цоколі  були розміщені: 11 складських приміщень, 12 пивниць, 2 коридори; на партері – 3 крамниці, 1 склад, 2 брами-проїзди, кінематографічний заклад, що складався з двох залів, вкритого подвір'я, фронтових крамниць, сторожки з покоєм та з передпокоєм. На 1-му поверсі спереду був 1 зал, 11 санвузлів та 2 коридори; на 2-му-4-му поверхах – по 20 покоїв, по 4 передпокої, по 4 кухні, по 4 лазнички і по 4 комірки. З тилу кам'яниці був запроектований невеликий сад з геометрично розпланованими клумбами. У 1929 році в будинку був влаштований електричний ліфт.

Наталія Вареник

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!