На території ринку Вернісаж проведуть археологічні дослідження

2115 0
Розкопки почнуться наступного тижня та триватимуть місяць.
фото: Вікіпедія

фото: Вікіпедія

У Львові на території Низького замку проведуть археологічні дослідження, повідомляє прес-служба ЛМР.

НДЦ «Рятівна археологічна служба» почне розкопки наступного тижня на ринку «Вернісаж» між вулицями Низький Замок, Театральною, Лесі Українки та проспектом Свободи. Триватимуть вони орієнтовно місяць. Площа досліджень – 30 кв.м., глибина – приблизно 5 м.

«Територія Низького замку – дуже цікава ділянка, і місто давно чекало на ці дослідження. Ми хотіли б знайти там фрагменти церкви св. Катерини, про яку всі говорять, але ніхто точно не знає, де вона була розташована. Цими дослідженнями нам вдасться локалізувати розташування церкви і відкрити якусь нову сторінку давньої історії Львова», – говорить начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

За словами директора «Рятівної археологічної служби» Олега Осаульчука, археологічні розкопки починаються саме зараз, оскільки підприємці, які мають об’єкти на цій території, просили розпочати роботи якомога пізніше восени, максимально не зачіпаючи туристичного сезону.

«Проведені дослідження цієї території можуть багато дати для міста. Зокрема віднайдені фрагменти Низького замку можуть бути музеєфіковані та стати туристичною атракцією Львова. Я також припускаю, що ми можемо не натрапити на рештки Низького замку в цьому розкопі і треба буде на наступний рік закладати нові дослідження», – говорить він.

Як повідомляв Zaxid.net, 17 жовтня на території ринку «Вернісаж» невідомі розкопали асфальт. Тоді Олег Осаульчук повідомив, що науково-дослідний центр до інциденту стосунку немає і назвав його провокацією.

Перша згадка про Низький замок датується 1292 роком. Він був збудований сином Данила Галицького – князем Левом. Згодом саме сюди перенесли княжий двір з Високого замку. Спершу Низький замок був дерев’яний, потім його збудували з камню та цегли. Всередині нього був палац, каплиця святої Катерини, судові та архівні приміщення.

Низький замок знищила спочатку пожежа 1565 року, а пізніше – постійна волога від річки. У 1802 році австрійська влада продала руїни фортеці, і з замкового каменю збудували частину кам’яниць на вулиці Краківській.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!