На вулиці Саксаганського відновили історичну браму висотою чотири метри

1379 0
Вартість реставраційних робіт становила близько 75 000 гривень.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

У Львові на вулиці Саксаганського відновили історичну браму. ЇЇ висота становить 4,2 метри.

Джерело: ЛКП «Бюро спадщини»

Вартість реставраційних робіт становила близько  75 000 гривень, з них вклад учасників програми становив 22 500 грн, а решта суми – це співфінансування від міста.

Фахівці замінили пошкоджену деревину, відчистили ковані елементи та встановили нове засклення. Втрачені декоративні оздоблення брами фахівці відновили за зразком історичних аналогів. 

«Ця дубова брама перебувала в поганому стані. Ліве і праве дверне полотно мали суттєві пошкодження в нижній частині, залишилися отвори від старих замків, повністю втрачена цокольна дошка. Окрім того, по всій площині брами майже повністю було втрачене декоративне різьблення. Добре що збереглися автентичні ковані решітки», – зазначив майстер-реставратор Ростислав Малецький. 

Читайте також: Поблизу «Львівської політехніки» реставратори відновили столітню браму

Нагадаємо, що на вулиці Вітовського, 28 відреставрували історичні двері у будинку побудованому Леопольдом Райссом в 1935-36 рр. в стилі міжвоєнного модернізму. Вартість реставраційних робіт становила близько 46 тис. грн. З цієї суми вклад мешканців становив 13 930 грн, а решта – співфінансування від міста.

Ірина Давосир

Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!