На якому етапі будівництво Центру допомоги українцям, які зазнали тортур на війні, у Львові

474 0
Центр запрацює на початку 2025 року.
візуалізація від лмр

візуалізація від лмр

Центр допомоги українцям, які зазнали тортур внаслідок воєнних злочинів росіян, стане окремим центром у Львові в межах екосистеми UNBROKEN. Будівництво центру повністю фінансує Уряд Фландрії, і він запрацює вже на початку наступного року. Це буде перший в Україні центр, де комплексно допомагатимуть людям, які пережили моральну травму. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міськради. 

Зараз триває реконструкція приміщення під майбутній центр. Цей проєкт розпрацьовують із закордонними фахівцями, щоб надавати спеціалізовану точкову допомогу українцям, які пройшли складні випробування та муки.

«Це буде окремий підрозділ з окремою специфікою і спеціально навченими людьми. Тут будуть різні інновативні практики, арттерапія, малювання, спілкування, і тут одночасно 30 людей зможуть проходити лікування. Також тут буде амбулаторна допомога для багатьох людей. Умови тут нічим не відрізнятимуться від умов у хорошому помешканні – тут нічого не буде нагадувати лікарню, а це дуже важливо.

Сьогодні Центр ментального здоров’я в Першому ТМО має величезне навантаження. Місць критично не вистачає, щодня нові поранені. А робота з людьми, які пережили тортури, це надзвичайно складна та інша робота. Тому наше завдання – також готувати нових спеціалістів, тому що такі травми лікуються роками», - зауважив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Реконструкцію будівель розпочали минулого місяця. Центр матиме 1100 кв.м, і тут буде близько 30 ліжко-місць – затишних кімнат, де пацієнти зможуть проживати і займатися різними лікувальними активностями. Це буде зовсім інший простір, де можна буде навчитися нового стилю життя, запевняють медики. Прогнозують, що в рік тут зможуть лікувати невидимі травми війни у тисячі пацієнтів – стаціонарно та амбулаторно.  

Нагадаємо, у Львові відкрили масштабний Центр протезування та ортезування, де в рік зможуть виготовляти понад тисячу протезів, навчати майбутніх протезистів та проводити дослідження й розробки. Він запрацював на базі Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ за підтримки уряду Німеччини. 

Фото ЛМР

________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!