Військовий меморіал у Львові. Архітектор відповів, з чого планують почати реалізацію

1061 0
У Львові над процесами втілення проєкту військового меморіалу планують працювати паралельно. Наразі проводять зустрічі із родинами загиблих військових та продумують деталі. В місті сподіваються, що наступного року вдасться приступити безпосередньо до реалізації.
Візуалізація проєкту-переможця у архітектурному конкурсі на проєкт військового меморіалу у Львові

Візуалізація проєкту-переможця у архітектурному конкурсі на проєкт військового меморіалу у Львові

Нещодавно у Львові обрали проєкт військового цвинтаря, який переміг в архітектурному конкурсі, проте зараз, зокрема, через критику з боку родин загиблих військових його доопрацьовують та проговорюють нюанси під час зустрічей із представниками родин. Попри це, в місті паралельно працюють і над продумуванням деталей, і над тим, щоб архітектори приступили до безпосередньої розробки креслень. Про це під час дискусії Tvoemisto.tv «Зберегти пам'ять. Якими будуть меморіали у Києві та Львові» сказав головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Французький архітектор, експрезидент Асоціації архітектури Франції Мартен Дюплантьє зауважив, що такі проєкти дуже важливі для України, бо це ще один важель, який допоможе переконувати західні суспільства в необхідності продовження цієї боротьби. Тож вже зараз такими проєктами ми маємо показувати, чим є ця війна.

Водночас на дискусії прозвучала думка, що такий проєкт потребує близько 10-20 років на цілковите втілення, адже його необхідно добре продумати.

Читайте також: Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Зі свого боку, Антон Коломєйцев відповів, що Львів не стоїть на місці і виходить на те, щоб паралельно працювати над процесами.

«Ми просуваємося з точки зору розуміння потреб і бачень родин. Архітектори опрацьовують всі вихідні дані та готові приступати до безпосередньої розробки креслень. Це займе час, процеси роботи над проєктом будуть спаралелені з вибором матеріалів, надписів, портретів, технік виконання тощо. Ми бачимо дві різні думки: з одного боку, кажуть, що деякі поховання були здійснені 2 роки тому і пора вже вийти на ту постійну форму та поступово реалізовувати. З іншого боку, треба все добре продумати й зважити. Ми за те, аби речі паралелити. Зараз, поки є можливість, треба займатися проектною роботою», – сказав він.

Якщо у Львові вдасться вийти на те, щоб наступного року вже можна було приступати до реалізації, то безумовно, за словами Антона Коломєйцева, вона почнеться з самих надмогильних споруд. Це, каже він, найважливіше. 

«Поступово ми маємо замінити тимчасові на постійні, але зробити це належним чином зі всіма дренажами, доріжками, і щоб це було інклюзивно. Далі питання вхідної частини з монументом невідомого воїна, сходинками тощо. Безумовно це може бути в більш віддаленій перспективі. Не знаємо, що буде за рік, але розуміємо, що не маємо стояти на місці. Щотижня у нас є по дві зустрічі з родинами, яких загалом заплановано близько 30. Зараз ми зробили орієнтовно половину. Обговорили вже дуже багато тем, проєкт постійно трансформується, рухаємося вперед. Наступний етап, після спілкування з родинами, це вже розробка робочих креслень і наступні зустрічі з родинами, щоб показувати проміжні результати і звіряти наші позиції».

До слова, Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. У ЛМР оголосили конкурс, однак у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця і представники громади Львова навіть зареєстрували звернення про скасування результатів конкурсу. Водночас головний архітектор Львова Антон Коломєйцев каже, що відбулася лише перша презентація попереднього ескізу, який не є фінальним проєктом архітекторів, що всі побажання, бачення, ідеї будуть розглянуті та враховані. Місто організовує зустрічі з родинами полеглих військових, під час яких враховують певні важливі деталі. 

Читайте також: Ганьба і упередження. Хто і чому зриває створення Національного військового меморіалу

Зауважимо, що проблеми з проєктом виникли і з Національним військовим меморіалом у Києві, однак у цьому випадку суперечки тривають не так через сам проєкт, як через розташування кладовища. Попри те, що вже є рішення Уряду про його створення у Гатненській громаді під Києвом, обговорення з цього приводу тривають. 

З огляду на те, що такі проєкти меморіалів є надзвичайно важливими і мають стати символом відваги й пожертви, що нагадували б щодня про високу плату за нашу свободу, медіахаб «Твоє місто» вирішив організувати публічну дискусію й обговорити та напрацювати консенснусні рішення щодо обидвох проєктів – львівського, у якому суперечки тривають через концепт, та київського, щодо якого тривають дискусії стосовно локації.

Переглянути дискусію можна тут: 

Софія Шавранська

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!