Нардепи пропонують дозволити призивати пенсіонерів. Що відомо та кого можуть мобілізувати

6619 0
У законопроєкті йдеться про українців, які мають високу професійну підготовку та визнані ВЛК придатними для подальшої служби.
Умовне фото

Умовне фото

У рамках мобілізації в Україні призивають на службу чоловіків віком від 18 до 60 років, проте народні депутати планують розширити це обмеження. У Раді зареєстрували законопроєкт №10084, який покликаний зняти вікові обмеження. Відповідний документ перебуває на розгляді профільного комітету.

У разі прийняття документа з'явиться можливість мобілізувати чоловіків старших за 60 років. Військовий вік для солдатів хочуть підвищити з 60 років до 65, а для вищого військового керівництва – з 65 до 70 років.

Читайте також: Яка різниця між призовом, мобілізацією та контрактною службою. Пояснення

Нардепи пропонують чоловіків старших за 60 років призивати лише за таких умов:

  • висока професійна підготовка, досвід практичної роботи на посаді;

  • визнання ВЛК як придатних за станом здоров’я для проходження військової служби;

  • бажання служити у лавах ЗСУ.

У пояснювальній записці йдеться, що на початку повномасштабного вторгнення велика кількість військовослужбовців, які були мотивованими та придатними за станом здоров’я, мали достатню фізичну підготовку та військовий вишкіл, мобілізувалися у віці, близькому до граничного. При цьому деякі з них вже досягли граничного віку.

Читайте також: В Україні хочуть змінити правила мобілізації. Хто може вручати повістки

Автори проєкту нардепи Олександр Юрченко та Анатолій Бурміч підкреслили, що чимало таких громадян мають бажання мобілізуватись – деякі з них навіть звертались до суду з вимогою надати їм право на проходження військової служби. 

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 року у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням в Україні ввели воєнний  стан та оголосили про загальну мобілізацію. На сьогодні по всій країні триває укомплектування особовим складом підрозділів ЗСУ та інших військових формувань. Більше про те, як відбувається мобілізація, кого можуть, а кого ні взяти до війська, читайте у матеріалі.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!