Яка різниця між призовом, мобілізацією та контрактною службою. Пояснення

29553 0
В Україні діє закон про військову службу, який вирізняє різні категорії громадян в залежності до військового обов’язку.
Фото умовне

Фото умовне

В Україні діє закон «Про військовий обов'язок і військову службу», який вирізняє різні категорії громадян в залежності від військового обов’язку. Зокрема, є призовники, військовозобов’язані, військовослужбовці, особи, які перебувають в резерві та ті, що підписали контракт про військову службу. Про це в коментарі Tvoemisto.tv зазначив адвокат Ярослав Жукровський. Він, зокрема, пояснив, у чому різниця між призовом, мобілізацією та контрактною службою.

У чому різниця між призовом, мобілізацією та контрактом?

Передусім відрізняється порядок вступу на військову службу:

  • за умов призову це визначає указ президента, призовний вік, проходження строкової військової служби;

  • за умов мобілізації це визначає указ президента про мобілізацію, статус військовозобов’язаного;

  • за умов вступу на контрактну службу це визначає добровільна згода військовослужбовця, військовозобов’язаного чи призовника проходити службу у ЗСУ.

Різниця у правовому підґрунті:

  • призовник – особа не може перебувати у зоні бойових дій, є певне нормативне підґрунтя проходження служби. За умов воєнного стану призов не здійснюється. Є нюанси в тому,  якщо особи були призвані до початку війни, стосовно них не були прийняті рішення про звільнення з військової служби. Тобто їх можуть звільнити тільки за умов демобілізації та прийняття указу про скасування режиму воєнного стану. Зараз такі особи понаднормово проходять військову службу, але їх не мають права залучати до бойових дій;

  • мобілізований – військовозобов’язана особа, яка за станом здоров’я придатна до проходження військової служби і яку включають до списків особового складу військової частини, тоді така особа стає військовослужбовцем.

  • контрактник – професійна служба, коли військовий має ширші можливості вибору посад та місця служби. Особа, яка підписала контракт, не може звільнитися у зв’язку з наявністю трьох і більше дітей. Контрактники можуть претендувати на статус учасника бойових дій, якщо вони брали в них участь. 

Читайте також: Військовий комісар з Львівщини пояснив, чому повістки вручають у громадських місцях

Умови для звільнення зі служби:

  • призовник зможе звільнитися за умови наявності указу про демобілізацію. Призовник не може звільнитися до прикладу, через наявність дружини чи батьків із числа осіб з інвалідністю.

  • мобілізовані можуть звільнитися тоді, коли закінчиться правовий режим воєнного стану або за підставами, що визначені у статті 26;

  • контрактник може звільнитися, коли закінчиться дія контракту. Оскільки він, очевидно, є строковим. Особа, яка підписала контракт, не може звільнитися у зв’язку з наявністю трьох і більше дітей.

Додамо, що в Україні змінили законодавство щодо права на відтермінування від мобілізації людей, що доглядають за родичами. Детальніше про умови відтермінування читайте за посиланням.

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 року у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням в Україні ввели воєнний  стан та оголосили про загальну мобілізацію. На сьогодні по всій країні триває укомплектування особовим складом підрозділів ЗСУ та інших військових формувань. Більше про те, як відбувається мобілізація, кого можуть, а кого ні взяти до війська, читайте у матеріалі.

Антоніна Костик, Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


 
 
 
 
 
 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!