Наркотичні та психотропні ліки в Україні відпускатимуть за електронним рецептом

1150 0
Запуск електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби відбудеться в листопаді цього року.
Фото: poglyad.tv

Фото: poglyad.tv

В Україні спрощують доступ до необхідних лікарських засобів пацієнтам, які потребують складного лікування відповідно до медичних показань, а також додатково посилюють контроль за відпуском з аптек ліків, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини. Запуск електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби відбудеться в листопаді цього року. 

Як повідомили у МОЗ, лікарі закладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я, повинні будуть призначати ці ліки за електронними рецептами, а якщо не підключені до ЕСОЗ – за паперовими з використанням спеціальних рецептурних бланків форми №3.

Читайте також: До чого може призвести зловживання антибіотиками при самолікуванні. Пояснення

Водночас для відпуску таких препаратів за е-рецептом аптечні заклади, що мають відповідну ліцензію, повинні обов’язково зареєструватися в ЕСОЗ. Так, із випискою е-рецепта пацієнту надходитиме смс із номером рецепта та унікальним кодом погашення, які він має повідомити фармацевту в аптеці для того, аби отримати препарати, призначені рецептом.

«Наркотичні препарати за електронним рецептом – ще один крок у цифровізації медичної сфери, він спрямований першочергово на покращення доступу до ліків, які полегшують самопочуття пацієнтів зі складними захворюваннями. Як і е-рецепт на антибіотики, це – черговий етап на шляху євроінтеграції України та забезпечення контрольованості відпуску рецептурних ліків», – каже заступниця міністра охорони здоров’я з цифрового розвитку Марія Карчевич. 

Читайте також: Українці масово купують неефективні ліки. Перелік

Додамо, що з листопада в Україні запрацює другий етап впровадження електронного рецепта на відпуск рецептурних препаратів. Наступний крок – впровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати – очікується в 2023 році.

Нагадаємо, більшість ліків в Україні продають неконтрольовано, без рецепта, що призводить до самолікування, нечутливості до антибіотиків, а відтак – до погіршення здоров’я населення. Із серпня за е-рецептом будуть видавати антибіотики. Як сьогодні виписують електронні рецепти і скільки часу вони діють, читайте в інтерв'ю Тvoemisto.tv заступниці міністра охорони здоров’я України Марії Карчевич.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!