Фото: poglyad.tv

Фото: poglyad.tv

Як отримати антибіотики за електронним рецептом. Розмова із заступницею міністра МОЗ

1923 0
Більшість ліків в Україні продають неконтрольовано, без рецепта, що призводить до самолікування, нечутливості до антибіотиків, а відтак – до погіршення здоров’я населення. Із серпня за е-рецептом будуть видавати антибіотики. Як сьогодні виписують електронні рецепти і скільки часу вони діють, Тvoemisto.tv розповіла заступниця міністра охорони здоров’я України Марія Карчевич.

Розкажіть, які ліки за електронним рецептом сьогодні можна отримати в Україні?

Сьогодні електронний рецепт діє за державною програмою реімбурсації «Доступні ліки». За електронним рецептом зараз видають наркотичні та інсулінові препарати, ліки від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми. Загалом в Україні зареєстровані понад 20 тисяч торгових назв лікарських засобів, із яких близько 60% – рецептурні.

Електронний рецепт – це той, який видає лікар за допомогою електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Його створили і дедалі ширше впроваджують через те, що в Україні часто ліки продають неконтрольовано, а це призводить до самолікування і погіршення здоров’я українців.

Із серпня за е-рецептом будуть видавати антибіотики, а коли перейдуть на всі інші лікарські засоби?

Так, антибіотики за електронними рецептами почнуть видавати із серпня цього року. Усі інші рецептурні лікарські засоби – з 2023 року, очевидно, із урахуванням ситуації в країні.

Чому електронний рецепт такий важливий? Які його переваги, можливо – недоліки.

Упровадження електронного рецепта – це важлива частина реформи, оскільки саме з використанням інструментів електронної системи охорони здоровʼя можна забезпечити якісне надання медичної допомоги та відстежувати дані про призначення та споживання рецептурних препаратів в Україні.

Якщо мова йде про е-рецепт на ті ж антибіотики, то таким рішенням ми не лише переводимо сферу охорони здоров’я із паперів, але й кидаємо виклик, як уже було сказано, безконтрольному або самовільному вживанню цих препаратів, що може викликати резистентність, тобто стійкість бактерій до антибіотиків при лікуванні все більшої кількості хвороб.

Антибіотики лікують інфекційні захворювання, спричинені бактеріями та зовсім неефективні у боротьбі з вірусними хворобами.

До слова, антибіотикорезистентність називають однією з 10-ти найбільших загроз для людства. У ВООЗ вважають, що через це до 2050 року буде помирати 10 млн людей у світі. Тому у цивілізованих країнах неможливо купити антибіотики без призначення лікаря.

Крім цього, застосування електронного рецепта на антибіотики – одне із «домашніх завдань» України в контексті євроінтеграційних процесів.

Як і хто може отримати е-рецепт на потрібні препарати? І якщо немає декларації із сімейним лікарем, чи може пацієнт отримати такий рецепт?

Електронний рецепт можна буде отримати в будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Проте для отримання е-рецепта необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Кожен пацієнт може це зробити або, уклавши декларацію з сімейним лікарем, або зареєструвавшись у системі на прийомі у будь-якого іншого лікаря.

Якщо заклад охорони здоровʼя, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар, як і раніше, має виписати паперовий рецепт.

Виняток буде діяти тільки для тих аптек, що знаходяться в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні. Перелік таких населених пунктів затверджений відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Такі аптеки тимчасово на час дії воєнного стану зможуть і далі відпускати пацієнтам рецептурні, зокрема, антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.

Механізм електронного рецепта передбачає призначення саме діючої речовини, без прив’язки до бренду лікарського засобу. Пацієнт буде приймати рішення про купівлю самостійно на свій розсуд та відповідно до власного бюджету.

Чи можна піти пацієнту в будь-яку аптеку з цим електронним рецептом, чи лише у конкретну?

На перехідному періоді, а це наразі з серпня до кінця цього року, пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Якщо аптечний заклад не підключений до ЕСОЗ, під час перехідного періоду допускається відпуск антибіотика з використанням інформаційної довідки, яка засвідчена особистим підписом та печаткою лікаря.

Після відпуску препарату фармацевтичний працівник аптечного закладу проставляє на інформаційній довідці штамп «відпущено» і повертає її пацієнту. А в разі, якщо пацієнт бажає погасити рецепт частково, фармацевт ставить штамп «відпущено» на інформаційній довідці та робить відмітку на довідці про відпущену кількість лікарського засобу.

А який термін дії електронного рецепта?

30 днів.

Чи можна отримати електронний рецепт дистанційно, наприклад, по телефону?

Антибіотики – серйозні рецептурні препарати, безвідповідальний та безконтрольний прийом яких може призвести до погіршення стану здоровʼя пацієнта.

Лише лікар на огляді може визначити доцільність та необхідність призначення антибактеріальних лікарських засобів при лікуванні пацієнта, керуючись відповідними алгоритмами, протоколами лікування та за необхідності проводить тестування чутливості (пробу). Тож, при погіршенні самопочуття, пацієнт має звернутися у медичний заклад для отримання кваліфікованої медичної допомоги.

Після повноцінного запуску електронного рецепта лікар зможе провести дистанційну консультацію та матиме можливість запланувати з пацієнтом телемедичний прийом, якщо таку функцію надає його медична інформаційна система, і за необхідності виписати е-рецепт.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!