«Що хочеться зробити з цими істотами? Придушити!» Що відомо про скандал навколо Арестовича

1604 0
Українські журналістки опублікували уривки відео із платних семінарів Олексія Арестовича.

В Україні спалахнув скандал, повʼязаний із колишнім радником Офісу президента Олексієм Арестовичем. На широкий загал стало відомо, що на своїх семінарах із психології колишній посадовець пропагує насильство щодо жінок та використовує сексистські висловлювання. 

Народна депутатка Інна Совсун повідомила, що вже написала заяву у поліцію щодо вчинення Арестовичем кримінального правопорушення  за статтею 300 Кримінального кодексу (розповсюдження відеопродукції, що пропагує культ насильства та жорстокості). Tvoemisto.tv пояснює, у чому ж полягає суть скандалу, як відреагувало суспільство та що каже сам винуватець.

Пропаганда насильства та сексистські висловлювання

Українські журналістки Яна Брензей та Емма Антонюк опублікували на своєму YouTube-каналі «Палає» відеоуривки із платних семінарів школи Олексія Арестовича «Апейрон». 

Серед іншого автор лекції зверхньо висловлюється про жінок, кажучи, що: «жінка під виглядом турботи про близьку людину та дітей і заради власної зручності, щоб менше переживати тривогу та менше парити себе контролем, а жити більш-менш стійко енергетично і технічно, жінка йде на службу до сатани». 

Також Арестович каже, що «жінка, як казав мій один знайомий, на чоловіка повинна дивитися, як на ідола».

А в одному із уривків він не обмежується лише судженнями про жінок, а й пропагує насильство щодо них, звертаючись до аудиторії у зумі:

«Хлопчики, поки нас дівчатка не чують, і ми можемо з вами нормально і відверто поговорити. От скажіть, що хочеться зробити із цими істотами? Придушити! Причому душити, не відпускаючи. Спочатку, звісно, хочеться тра***ти, а коли набридне, чи звикли, чи наїлись, далі хочеться придушити нах**н, щоб її ніколи не було. І після цього не розмикати пальців роки три, доки гарантовано не задушиш. Із цим їхнім ниттям, з тривожністю, зі спробами контролювати, каструвати, нікуди не пускати».

Обурення українців

Глядачі активно та обурено прокоментували відео програми «Палає». 

Народна депутатка Інна Совсун написала на своїй сторінці у Facebook, що вже звернулася з цього приводу до правоохоронних органів.

«Я написала заяву до правоохоронних органів про вчинення Олексієм Арестовичем кримінального правопорушення, передбаченого статтею 300 Кримінального кодексу: розповсюдження відеопродукції, що пропагує культ насильства та жорстокості. І якщо якийсь учасник цього «семінару» потім спробує зaдyшити жінку – тоді ті, хто постійно запрошував Арестовича на телемарафон, мають знати, що це і їхня відповідальність. Час закінчувати з цим «цирком», вже давно не смішно», – йдеться у повідомленні. 

Відреагувала також нардепка Ірина Геращенко.

«Останні заяви Арестовича – це не просто сексизм, а конкретний заклик  до насильства. В країні, де катастрофічно зростає домашнє насильство, й брак  психологів, аби допомогти людям ПТС повернутися до норми. Людина, яку планомірно розкручував марафон, закликає українок душити. Й нуль реакції уповноваженого з прав людини і  правоохоронців», – йдеться у її дописі у соцмережах.

Вона підтвердила, що разом з Інною Совсун звернулись до поліції.

Реакція Арестовича

Сам Олексій Арестович не надто виправдовувався на своїх сторінках у соцмережах. У Facebook упродовж останніх годин він лише публікував скріншоти коментарів щодо уривків відео та коротко про них висловлювався.

У коментарі журналістам ВВС Арестович сказав, що його висловлювання були вирвані із контексту. 

«Семінари – це доволі творчі заняття. Плюс у мене 17 років театральної діяльності. Я просто зображую там чоловіків, видаючи себе за такого чоловіка, з їхніми поширеними претензіями до жінок», – пояснив він. 

Свої фрази про жінок Арестович назвав жартівливими і наголосив, що його семінар, власне, присвячений тому, щоб протистояти таким чоловікам, яких він зобразив на відео. 

Водночас попередив, що звинувачення в його адресу матимуть «певні юридичні наслідки» для авторок відео. 

Нагадаємо, 17 січня позаштатний радник Офісу президента Олексій Арестович написав заяву про звільнення. Того ж дня його відправили у відставку.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!