Журналістам обіцяють відновити доступ до сесій Львівської міської ради

1017 0
Журналісти можуть мати доступ до сесії Львівської міської ради, але за виключенням тих питань, які пов’язані з військовим комплексом.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Якщо депутати не будуть заперечувати, то наступну сесію Львівської міської ради планують відкрити для журналістів та громадськості. Про це під час дискусії Tvoemisto.tv «Розвиток Львова у час війни. Підсумки року» 29 грудня зазначив керівник фракції «Варта» у Львівській міській раді Юрій Мартинюк.

«На минулому засіданні сесії міської ради я звернувся до міського голови, щоб він переглянув своє рішення і дав можливість журналістам бути присутніми на пленарних засіданнях. На моє звернення міський голова відповів, що з наступного року, якщо депутати не будуть заперечувати, то доступ журналістів до сесії Львівської міської будуть відкриті», – сказав він.

Читайте також: Садовий пояснив, чому засідання сесій міськради Львова закриті 

Депутат фракції «Свобода» ЛМР Андріян Гутник уточнив, що журналісти можуть мати доступ до сесії Львівської міської ради, але за виключенням тих питань, які пов’язані з військовим комплексом.

«З початку повномасштабного вторгнення у Львові не було так багато сесій, але принаймні на кожній ми приймали рішення про фінансову підтримку Збройних Сил України. В теперішній час, я думаю, це публічності не потребує. Однак на сесіях, які відбувалися, більш ніж 2/3  господарські питання, які можуть бути висвітлені. Вважаю, що доступ медіа до сесії Львівської міської ради може бути, але за виключенням тих питань, які пов’язані з військовим комплексом», – зазначив він.  

Аналітик Громадянської мережі «Опора»Тарас Радь вважає, що статус відкритості Львівської міської ради, який багато років формувався, зараз працює проти міської ради. За його словами, формально, закриті засідання – це законно. І це не так рішення самого міського голови Андрій Садового, як комісії з надзвичайних ситуацій.  

«У перші місяці війни був один контекст, а з початку літа – ситуація дещо інша. Коли ми говоримо про питання, які не становлять державної таємниці, то варто зробити частину сесії відкритою, інакше це працює проти органів місцевого самоврядування», – додав він. 

Нагадаємо, засідання сесії Львівської міської ради від початку повномасштабного вторгнення росії до України проходять у закритому форматі – туди не впускають журналістів та представників громадськості. Раніше керівник фракції «Європейської солідарності» Петро Адамик у коментарі Tvoemisto.tv казав, що низка депутатів зверталися до міського голови з проханням відкрити засідання, бо саме він ухвалював рішення про закриття засідань. Водночас міський голова Львова Андрій Садовий у коментарі Tvoemisto.tv наголосив, що не має наміру скасовувати своє рішення про формат засідань ради, допоки в Україні воєнний стан. 

29 грудня Tvoemisto.tv провело дискусію, де керівники, депутати усіх фракцій Львівської міської ради, чиновники та представники громадського сектора підсумували, як цей рік минув для Львова та як місто готується до наступного року. Переглянути дискусію можна тут.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!