НБУ хоче зобов'язати банки повертати клієнтам кошти, зняті шахраями

2751 0
Це не стосуватиметься вкрадених карток, про які клієнт вчасно не повідомив, або якщо він сам розголосив свій ПІН.
Фото: moneymonkey.hk

Фото: moneymonkey.hk

Національний банк України оприлюднив для обговорення проект регуляторного акту, що має посилити захист прав користувачів платіжних карток. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Читайте також: Нацбанк змінить вимоги до банківських реквізитів

НБУ пропонує встановити додаткові вимоги щодо випадків оскарження клієнтом переказів коштів, що він не здійснював. Ідеться про наступне:

  • банк-емітент повинен після отримання відповідного повідомлення від користувача відновити залишок коштів на його рахунку до стану, в якому він був перед здійснення цього переказу, не пізніше наступного робочого дня (крім випадку, коли банк має підстави вважати дії користувача неправомірними, про що повідомлено правоохоронні органи);
  • ористувач несе всі збитки, пов’язані з переказами, що ним оскаржуються, якщо банком доведено, що дії чи бездіяльність користувача призвели до втрати, незаконного використання ПІНу або іншої інформації, яка дає змогу ініціювати платіжні операції;
  • банк-емітент має право не повертати користувачу на його рахунок суму коштів у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі близько 350 гривень), якщо переказ, що оскаржувався користувачем, був здійснений із використанням втраченої/викраденої або неправомірно використаної платіжної картки та/або її реквізитів, водночас користувач повідомив банк про її втрату/викрадення або неправомірне використання реквізитів лише після проведення такого переказу.

Читайте також: ДФС дозволила замість касових апаратів використовувати смартфони та планшети

Також регулятор планує осучаснити порядок здійснення емісії електронних платіжних засобів та операцій з їх використанням. Ідеться про те, щоб      зобов'язати банк у договорі з клієнтом визначати порядок видачі та передачі електронного платіжного засобу користувачу, а також - надати права агентам банку здійснювати ідентифікацію/верифікацію користувача та передавати користувачу платіжну картку.

Окрім того, люди, які займаються незалежною професійною діяльністю, зможуть використовувати корпоративну платіжну картку. А картки можна буде видавати довіреним особам клієнта, проте без права проводити операції з ними.

Документ оприлюднений для обговорення на сайті НБУ.

Читайте також: Visa запустить сервіс, що перетворює смартфон на платіжний термінал

Зауваження та пропозиції до Проекту приймаються до 17 червня 2019 року на поштову та електронну адресу Національного банку України: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку. Електронна адреса: 22SPRA@U1H0, [email protected].


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!