НБУ заборонив переказувати гроші з гривневих карток на картки іноземних банків

5124 0
На початку повномасштабної війни НБУ уже вводив таку заборону, аби запобігти спекуляціям на валютному ринку.
Фото: rbc.ua

Фото: rbc.ua

Національний банк України повертає заборону на перекази з гривневих платіжних карток на картки іноземних банків. Заборона почне діяти з 5 жовтня. Про це повідомили у Нацбанку.

«Національний банк з 5 жовтня повертає заборону на Р2Р-перекази з гривневих платіжних карток українських банків на картки іноземних банків. Дозвіл на Р2Р-перекази за кордон з гривневих платіжних карток, ухвалений у квітні 2022 року, дав змогу українцям підтримати під час найважчого періоду своїх близьких, які вимушено переїхали в інші країни через повномасштабну агресію рф. Водночас після понад семи місяців воєнного стану роль такого інструмента для підтримання громадян за кордоном зменшується, водночас ризики його використання, щоб обійти обмеження на купівлю валюти, збільшуються», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Рівень підтримки вступу України до НАТО зменшується, а до ЄС - зростає. Опитування

На початку повномасштабної війни НБУ уже вводив таку заборону, аби запобігти спекуляціям на валютному ринку. Нині ж повернення заборони НБУ знову пояснює захистом міжнародних резервів України, які є важливими, зокрема, для безперебійної роботи економіки та для здійснення оборонних закупівель.

«Звертаємо увагу, що українці й надалі матимуть змогу переказувати кошти за кордон для оплати навчання (на рахунки навчальних закладів), лікування, транспортування хворих, витрат, пов’язаних зі смертю, а також для сплати аліментів. Крім того, НБУ врахував запити громадян та дозволив із 1 жовтня переказувати кошти за кордон для оплати навчання на рахунок юридичної особи-нерезидента, яка відповідно до наданих навчальним закладом повноважень здійснює приймання коштів», – наголосили в Національному банку.

Читайте також: М'ясо, сири, зубна паста і креми. На що можуть зрости ціни восени

У НБУ нагадують, що українці можуть й надалі робити перекази між гривневими платіжними картками українських банків, незалежно від країни фактичного перебування клієнта. Крім того, зберігатиметься дозвіл на Р2Р-перекази з валютних платіжних карток українських банків на картки іноземних банків у межах щомісячного ліміту в розмірі 100 тис. грн.

Водночас НБУ збільшив суму на яку банки можуть продавати валюту за умова розміщення її на депозит з мінімальним строком три місяці. Тепер валюту за кулсом НБУ у банках можна придбати на суму до 100 тисяч гривень (рініше було 50 000).

Вікторія Савіцька

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!