Не обмежують права людей: у Львівській ОВА прокоментували наказ про нові повноваження ТЦК

9420 0
Запевняють, що документи абсолютно законний.
Фото умовне

Фото умовне

Резонансні обговорення на Львівщині викликало повідомлення про те, що працівникам Територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки дозволили перевіряти документи у чоловіків призовного віку без присутності правоохоронців. У Львівській обласній військовій адміністрації пояснили, чому такий наказ є законним та як він працюватиме на практиці.

«Цей наказ базується на законодавчих положеннях, зазначених у статті 8 Закону України про правовий режим воєнного стану, та на затвердженому Кабміну Порядку перевірки документів, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажу під час впровадження правового режиму воєнного стану», – пояснив керівник апарату Львівської ОВА Тарас Грень.

Читайте також: Працівників ТЦК у Львові, які насильно заштовхали в бус цивільного, покарають

За його словами, ці правові акти надають широкі повноваження правоохоронцям та представникам Сил безпеки і оборони, але в Львівській області застосовуються лише базові заходи.

«Наказ не є рішенням окремої посадової особи, він був прийнятий після обговорення на засіданні Ради оборони області з участю військових, правоохоронців і спеціалістів-правознавців. Ці розширення прав працівників ТЦК та СП не обмежують конституційних прав громадян», – наголосив посадовець.

При цьому він наголосив, що документ стосується лише перевірки документів і не дозволяє будь-яких протизаконних дій. 

Нагадаємо, 20 листопада стало відомо, що на Львівщині працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки уповноважили перевіряти наявність документів. Рішення ухвалили ще 17 листопада на засіданні Ради оборони Львівської області.

Кому зараз видають повістки та їх види, чи мобілізували депутатів Львівської обласної ради, скільки працівників міської ради пішло добровільно на фронт, які є види повісток, та яке покарання очікує призовника у разі неприбуття за викликом у військомат, читайте у матеріалі Tvoemisto.tv

Тетяна Дзяма

____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!