«Не я б’ю, верба б’є». Як львів'яни освячували галузки верби

1943 0
Сьогодні християни східного обряду відзначають одне з головних великодніх свят — Вхід Господній до Єрусалиму або Вербну неділю.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Сьогодні, 9 квітня, християни східного обряду відзначають одне з головних великодніх свят — Вхід Господній до Єрусалиму або Вербну неділю. Віряни освячують вербу, як символ згоди прийняти Христа у своє життя як Царя.

Свято Вербної неділі описане в Євангеліє. В уривку йдеться про те, що перед тим, як бути розіп’ятим на хресті, Ісус Христос попросив двох своїх учнів привезти Йому молоде осля і на тому осляті в’їхав під спів іудейських дітей в Єрусалим. Це був своєрідний пророчий жест, який мав би вказувати на Нього як на месію.

Читайте також: Великдень і Пасха. Що спільного і в чому відмінність

Головним звичаєм Вербної неділі вважають повну Церкву людей, які приходять з вірою причаститися до святості. Саме Вербною неділею розпочинається Страсний тиждень.

Вербну неділю відзначають за тиждень до Великодня. Тому у народі кажуть «Не я б’ю, верба б’є. За тиждень – Великдень». Сам Великдень у християн східного обряду цьогоріч припадає на 16 квітня.

Нагадаємо, що після освячення верби вартує зберігати її вдома за іконою протягом року. А коли засохне – вартує її спалити, але не викидати. Детальніше про традиції Вербної неділі читайте за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!