Ні їсти, ні пити, ні курити. Що впливає на достовірність ПЛР-тесту

78395 0
Які фактори впливають на достовірність ПЛР-тесту, та в яких випадках можна отримати хибний результат.
Фото: livingstonenterprise.com

Фото: livingstonenterprise.com

Пандемія Covid-19 набирає обертів, а отже, все більше людей потребує перевірки на коронавірус. Наразі метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) медики вважають найефективнішим для виявлення коронавірусної інфекції.

Читайте також: Де у Львові найдешевше можна здати ПЛР-тест. Порівняння цін та термінів

Проте, часто трапляється, що частина тестувань є хибною. Тvoemisto.tv дізнавалося, що може впливати на хибність тесту та наскільки важливо до нього готуватися.

Попередній запис, як і відмова від їжі, – обов’язкові

У Львівському лабораторному центрі МОЗ України, а також кількох приватних клініках, як от «Унілаб», «Сінево», «Медіс», з якими Тvoemisto.tv вдалося сконтактувати, наголосили, що ПЛР-тестування роблять за попереднім записом. 

При цьому обов’язково просять людей, аби ті перед тестуванням дотримувалися рекомендацій:

  • у день тестування не використовували будь-які лікарські засоби для горла, не промивали ніс, горло;
  • за кілька годин до тестування утрималися від куріння, чищення зубів;
  • безпосередньо перед тестуванням не використовували засоби для освіження дихання;
  • перед тестуванням нічого не пили і не їли або ж аналіз здавали через 3-4 години після вживання їжі і напоїв.

При цьому наголошують, що під час візиту при собі обов’язково треба мати маску і паспорт.

Дітям забір проводять після досягнення 5-річного віку.

За порадою Центру громадського здоров’я, здавати ПЛР-тест найкраще вранці, одразу після нічного сну.

Неприємно, але швидко

Для ПЛР-тесту потрібен мазок з носа на зіву горла. За словами головної епідеміологині Львівської області, в. о. директорки Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталії Тімко-Іванченко, забір на ПЛР повинен брати лише медичний персонал, який попередньо має одягнути захисний костюм, маску, окуляри, рукавички.

Читайте також: Приватні чи державні. які лабораторії роблять більше тестів на Сovid-19 у Львові

«Медик бере два спеціальних тампони або їх ще називають зонди із стерильною ємністю, де є спеціальне транспортне середовище. Одним тампоном спочатку забирає мазок зі стінки одного носового отвору, потім другого і ставить в пробірку. Другий тампон призначений для ротоглотки. Пацієнт повинен широко відкрити рот, а медпрацівник тампоном, не торкаючись м’якого піднебіння, провести по стінках глотки. Далі паличку треба обламати і поставити у пробірку. Її закривають і підписують», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

За її словами, у деяких лабораторіях відпрацьовані методики, коли забір відбувається лише з ротоглотки. Проте, набагато більша ймовірність виявлення РНК коронавірусу все ж тоді, коли забір відбувається і з носоглотки, і ротоглотки.

«Процедура не з найприємніших, але швидка – буквально кількахвилинна», – додає епідеміологиня.

Важливо, за її словами, аби пробірку відразу помістили в холодильник при температурі +2-8 градусів. З поліклінік у вірусологічну лабораторію Львівського лабораторного центру надходять сумки-холодильники із десятками проб.

Як роблять ПЛР-тест

У лабораторію Центру легеневого здоров’я, що на вул. Зеленій, пацієнти не готуються до ПЛР-тесту, адже сюди поступають ургентні хворі. Забір проводить медперсонал при поступленні хворого у приймальному відділенні. Попередньо опитують, що їли, пили, чи проводили будь-які маніпуляції.

Як розповіла Тvoemisto.tv лікар-бактеріолог лабораторії Центру Марія Павлюк, усі зразки вони приймають до 10.00 год. Якщо надходять пізніше, їх заморожують при температурі -18-20 градусів.

Читайте також: Повторний ПЛР-тест хворим на Сovid-19 радять узагалі не робити. Чому

«ПЛР-тестування – це багаторазове копіювання конкретного фрагменту ДНК. Сам аналіз робимо у кілька етапів, і кожен з них може тривати приблизно годину-півтори. Серед етапів: виділення РНК і ДНК на магнітах, промивання, елюювання, ампліфікація. Загалом, на дослідження може піти 3-4 години», – каже Марія Павлюк.

За її словами, над одним зразком в лабораторії не працюють. У роботу беруть відразу партію – з 12, 24, або й більше зразків. Тим не менше, на вечір результат для хворого вже повинен бути готовий.

У суботу і неділю лабораторія при Центрі легеневого здоров’я не працює. Ті, що надходять за вихідні, заморожують, а в роботу їх беруть вже в понеділок.

Як пояснює Марія Павлюк, у їхній лабораторії над аналізами працює реєстратор, лікар, лаборант і санітарка. Загалом працюють почергово дві бригади.

При Львівському лабораторному центрі ПЛР-тести роблять дві лабораторії – лабораторія особливо небезпечних інфекцій та вірусологічна лабораторія. Та, як пояснила Наталія Тімко-Іванченко, станом на зараз вони працюють як єдине ціле – лабораторія полімеразно-ланцюгової реакції.

На всі етапи ПЛР-тестування в лабораторії обласного лабцентру, як і Центру легеневого здоров’я, йде також близько 4 годин.

«У лабораторіях нашого центру є різне обладнання – на 36, 46, 94 зразків. Від того і залежить час, який витрачається на тривалість виготовлення тесту. У середньому в нас на етап виділення, ампліфікації, виявлення генетичного матеріалу коронавірусу, зокрема РНК – рибонуклеїнової кислоти коронавірусу, відводиться 4-5 годин», – каже Наталія Іванченко-Тімко.

За її словами, останнім часом лабораторії в силі обробити всі взяті проби. У холодильниках їх не залишається, а якщо є, тоді заморожують. Ті, що лежать більше доби, також піддають заморожуванню.

Наталія Тімко-Іванченко запевнила, що чекати на кількаденні результати пацієнтам доводиться лише в ті дні, коли пробірок з матеріалом надходить дуже багато.

Що впливає на достовірність ПЛР-тесту

На результати аналізів ПЛР-тесту, виявляється, може впливати чимало факторів. Серед них прийом ліків пацієнтом, час зараження вірусом, чи правильно взята проба і чи дотриманий холодовий ланцюг.

За словами Наталії Іванченко-Тімко, половина успіху залежить від того, чи правильно взятий аналіз у пацієнта та чи не порушений холодовий ланцюг від моменту взяття проби до самого аналізу.

«Якщо знехтувати етапом холодового ланцюга, РНК вірусу може зруйнуватися і результат може бути негативним, при тому, що людина цей вірус виділяє. Тобто це обов’язкова умова. Звісно, важливо, на якому обладнанні роблять аналіз», – каже епідеміологиня.

Біолог Марія Павлюк наголошує, що коли мазки зробити людині, в якої щойно з’явився нежить, аналіз може не показати виділеного вірусу. Те саме й на пізніх стадіях. Після 10 дня вірус вже може опуститися на нижні дихальні шляхи і також не виділитися. Тому, найкраще ПЛР-тест робити на 4-6 день нездужання.

За її словами, якщо в лікаря є сумніви щодо правдивості аналізів, у лабораторії Центру їх наново переробляють.

Нагадаємо, на самому початку пандемії Covid-19 лабораторії в Україні робили не більше 200 тестів на добу. Зараз цей показник становить 40 тисяч ПЛР-тестувань, а до кінця року, за словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, має зрости до 75 тисяч за добу.

Ольга Шведа

Фото Центру легеневого здоров’я


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!