У Львові лунала російська музика. Чи є за таке штраф? Розбір

1171 0
За новим законопроєктом пропонують штрафувати власників закладів, у яких лунає музика держави-агресорки.
Фотоколаж: Твоє місто

Фотоколаж: Твоє місто

У неділю, 23 червня, у дитячому парку розваг «Уруру», що біля Львова, лунала російська музика з лайкою. Тоді адміністрація закладу відреагувала на інцидент та зазначила, що необачного працівника покарали доганою, пісні країни-агресорки більше ніколи не гратимуть. 

Та вже з серпня 2023 року на опрацюванні у відповідному комітеті Верховної Ради України перебуває законопроєкт №9547, за яким у таких ситуаціях власники закладу отримували б штрафи, розмір яких становить від 5,1 тис. грн до 25 тис. грн, а у разі повторного порушення сума подвоїться. 

У пояснювальній записці вказують, що наразі немає справедливого покарання за прослуховування російської музики. Як приклад, посилаються на інцидент 2023 року у селі Погреби, що на Київщині, коли жінка відреагувала на російську музику у караоке, проте її виштовхали з закладу. Тоді поліція склала протокол за ч.1 ст.155 КУпАП, за яким покарання може становити від 17 до 170 грн.

Як прокоментувала Tvoemisto.tv народна депутатка Наталія Піпа, яка була однією з підписанток законопроєкту №9547, наразі він потрапив у глухий кут.

«Законопроєкт зареєстрував Віктор Балога, а його родич зараз має проблеми з правоохоронними органами і я не пам'ятаю, коли востаннє бачила його у Верховній раді. Це не той законопроєкт, з яким хотіли досягнути результату. Зараз ми з колегами будемо говорити, що можна зробити, аби це якось рухати. Якби була політична воля Балоги як автора та Іонушаса як голови комітету, то справді можна було б його відправити до правоохоронного комітету, який його розгляне, і тоді винести на голосування у Верховну раду. Для цього має бути рішення погоджувальної ради, тобто спікера, президії і всіх голів фракцій», – вказала нардепка.

Додамо, що наразі сина ініціатора законопроєкту №9547 Андрія Балогу, який очолював Мукачівську міськраду, підозрюють у зловживанні службовим становищем з метою продажу за заниженою вартістю земельної ділянки у центрі міста площею понад 3 га. За даними Служби безпеки України, збитки територіальній громаді становлять 74,9 млн грн.

Наталія Піпа пояснила, що питання є складним, адже думки щодо прослуховування російської музики є різними та додала, що, згідно з регламентом ВРУ, реєструвати новий, коли вже певний існує, неправильно. 

Читайте також: Суд оштрафував на 51 грн хлопця, який слухав пісні Лепса у центрі Львова

Окрім того, підписантка законопроєкту вказала, що зараз він на часі, адже, фактично, за прослуховування російської музики штрафів наразі не існує. 

«Якщо ти робиш зауваження публічному закладу і він не реагує, то тоді буде штраф від 51 до 119 грн за порушення громадського порядку. Ну і якщо тебе облають, чи нахамлять, то ще буде дрібне хуліганство. Але це не штраф за російську музику – це інший принцип», – зазначила Наталія Піпа. 

Нагадаємо, що що ще у червні 2022 року Верховна Рада України ухвалила закон про заборону використання російської музики, а також проголосувала закон щодо заборони імпорту та продажу книг з рф.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!