Окупанти бомбардували у Харкові ядерну підкритичну установку, вона знеструмлена

1249 0
До початку війни ЯПУ була на етапі фізичного пуску, в рамках якого активна зона була завантажена свіжим ядерним паливом.
Харківський фізико-технічний інститут/Facebook

Харківський фізико-технічний інститут/Facebook

Російські війська знову здійснили бомбардування у Харкові ядерної підкритичної установки (ЯПУ) Джерело нейтронів, вона знеструмлена. Про це заявили у Держінспекції ядерного регулювання.

«Ввечері 10.03.2022 в черговий раз країна-агресор здійснила бомбардування дослідницької ядерної установки – ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів» (далі - ЯПУ «Джерело нейтронів»), яка розташована на майданчику Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» (м. Харків)», – йдеться у повідомленні

За попередньою інформацією ЯПУ «Джерело нейтронів» повністю знеструмлена, наявні поверхневі пошкодження будівлі. Цей перелік ушкоджень наразі не є повним.

Зазначимо, що до початку агресії рф ЯПУ «Джерело нейтронів» знаходилась на етапі фізичного пуску, в рамках якого активна зона була завантажена свіжим ядерним паливом.

Читайте також: У США заявили, що Росія готується до застосування хімічної зброї

Нагадаємо, що 6 березня 2022 року, ЯПУ «Джерело нейтронів» вже піддавалась бомбардуванню. В результаті чого була завдані такі збитки:

- повністю зруйнована підстанція РУ-0,4 кВ;

- пошкоджені кабелі кондиціонерів системи охолодження клистерної галереї лінійного прискорювача електронів;

- в деяких місцях наявні поверхневі пошкодження основної будівлі установки;

- пошкоджена теплотраса до комплексу будівель та споруд ЯПУ «Джерело нейтронів».

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!