Полонених нацгвардійців, яких росіяни вивезли з ЧАЕС, морять голодом і не дають води

4449 0
Бійці Національної гвардії, які охороняли Чорнобильську АЕС, зараз знаходяться у полоні. Про їх стан нічого не відомо.

Вивезені окупантами з Чорнобильської АЕС бійці Національної гвардії України, які охороняли станцію і були захоплені рашистами 24 лютого 2022 року, ймовірно, перебувають на території Росії (м. Смоленськ) та Республіки Білорусь (м. Брагін). Про це повідомила Людмила Денісова, уповноважена Верхновної Ради України з прав людини з посиланням на дружину одного з полонених.

За її інформацією, бранців морять голодом і не дають води. Наразі нічого не відомо про їхній стан здоров’я.

Читайте також: Україна повернула з полону 86 військових, серед яких 15 – жінки

Такими діями країна-окупант грубо порушує умови Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, зокрема статті 26 конвенції, яка гарантує належне харчування для бранців війни. Людмила Денісова звернулася також до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, щоб ці факти порушень прав людини РФ в Україні були враховані.

Нагадаємо, що 31 березня російські окупанти залишили майданчик ЧАЕС, де перебували з 24 лютого, розграбувавши його. Вони підписали акт наміру залишити майданчик ЧАЕС у вигляді документа «акт приймання-передання охорони ЧАЕС», в якому зазначили, що «претензій з боку адміністрації об'єкта, що охороняється до військ Національної гвардії Російської Федерації немає». Ворог забрав з собою також українських нацгвардіїців, які охороняли станцію.

Учора на Чорнобильській атомній електростанції підняли прапор України, а сьогодні українські десантники повернули під свій контроль місто Припять та ділянку державного кордону України з Білоруссю.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!