Фаріон виклала у соцмережі листування зі студентом з Криму. Окупанти затримали хлопця

2625 0
У скріншоті повідомлення було видно імʼя та прізвище студента.

У Криму росіяни затримали українського студента, який написав лист підтримки мовознавиці Ірині Фаріон. Скріншот повідомлення разом з іменем та прізвищем Фаріон виклала у своєму Telegram-каналі. У коментарях її попросили приховати дані про студента, але вона відмовилась.

У листі, який студент надіслав політикині та мовознавиці, йшлось про підтримку у мовному питанні. Зокрема, хлопець написав:

«Звідки я буду знати, що це наші, а не москалі, які вбралися в українську військову форму. Або в Сімферополі (де я зараз навчаюся на першому курсі української філології), не уявляю собі, як на Київській буду чути від наших воїнів язик окупації».

Уже сьогодні, 13 листопада, російські пропагандистські канали почали поширювати інформацію про затримання хлопця, а також подякували Ірині Фаріон за допомогу.

Згодом пропагандистський канал виклав відео, на якому студент визнає свою провину та начебто розкаюється, додаючи, що з ним уже провели «інтелігентну розмову». 

У наступних повідомленнях адміністратори Telegram-каналу написали, що у коментарях до дописів Ірини Фаріон ідентифікували ще дві сімʼї, які підтримували ЗСУ.

На інцидент вже відреагувала постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева. Вона наголосила, що намагатиметься притягнути Фаріон до відповідальності.

«Це ницість, і злочин, викладати назагал повідомлення, від людини, яка пише тобі з тимчасово окупованої території. Я щодня спілкуюсь з такими громадянами з Криму, ми здійснюємо системний моніторинг так званих «судів» над нашими громадянами, які своїми діями «дискредитують» збройні сили країни агресора. Зараз ми знаємо про щонайменше 535 таких «дискредитацій», – йдеться у повідомленні. 

Ташева зазначила, що викласти таке листування в соцмережі, означає наразити відправника на серйозну небезпеку. 

Зʼявилась також реакція уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця. Той наголосив, що Фаріон «з одного боку вчиняла кримінальний злочин, з іншого боку, підіграла окупантам».

«Тож я у зв’язку з фактом розголошення конфіденційної інформації звернувся до Служби безпеки України для належного реагування! Аби дії громадянки України проаналізували належним чином і надали юридичну оцінку.  Ніхто не повинен нехтувати безпекою інших громадян», – сказав омбудсман.

Читайте також: «Не несемо відповідальності», – Львівська політехніка про скандал довкола Фаріон

Нагадаємо, скандал навколо мовного питання, повʼязаний з Іриною Фаріон, розгорівся нешодавно після того, як мовознавиця та екснардепка в інтервʼю журналістці Яніні Соколовій сказала, що не вважає українцями тих захисників, які розмовляють російською. В основному йшлось про бійців бригади «Азов».

Згодом на інцидент відреагував профком студентів Національного університету «Львівська Політехніка», де Фаріон працює викладачккою. Студенти університету наголошують, що не підтримують таку позицію та вимагають правоохоронців розглянути ситуацію. 

Додамо, що Ірина Фаріон була депутаткою Верховної Ради від ВО «Свобода» у 2012-2014 роках. Зараз є професоркою кафедри української мови Львівської політехніки. Раніше Фаріон та ще двоє осіб подались на премію Бандери на Львівщині, проте їм відмовили.

Тетяна Дзяма

______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!