Студенти «Львівської Політехніки» звернулися до поліції через висловлювання Фаріон

1577 0
Студенти не поділяють висловлювання Фаріон про російськомовних захисників.
фото з відкритих джерел/ ірина фаріон

фото з відкритих джерел/ ірина фаріон

Профком студентів Національного університету «Львівська Політехніка» відреагував на висловлювання викладачки університету та екснардепки Ірини Фаріон, яка заявила, що не може назвати українцями російськомовних захисників. Студенти університету не підтримують позицію Фаріон та вимагають правоохоронців розглянути ситуацію. Відповідну заяву профком розмістив на сторінці у Фейсбук. 

«Підігравання ворогу та медійне поширення образливих наративів про російськомовних військовослужбовців не співпадає з цінностями та тією волонтерською підтримкою, яку роблять наші студенти. Залишаємо за собою право дослідити поведінку п. Фаріон в контексті освітньо-навчального процесу, наявність подібних закидів під час викладацької діяльності та у роботі зі студентами «Львівської Політехніки», – йдеться у документі. 

Нагадаємо, нещодавно викладачка Національного університету «Львівська Політехніка», мовознавиця та екснардепка Ірина Фаріон заявила, що не може назвати українцями російськомовних захисників, зокрема бійців бригади «Азов». Це викликало обурення серед українських воїнів, які захищають державу.

Читайте також: «Не несемо відповідальності», – Львівська політехніка про скандал довкола Фаріон

«Я категорично цього (російську мову серед військових ЗСУ –  ред.) не приймаю. У мене запитання до них: що вам, хлопці, заважає, коли ви такі моцні? І ви дуже розумні. Що вам заважає виконувати 29 статтю закону про Збройні сили України. Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд тоді», – сказала в інтерв'ю Фаріон.

Варто зазначити, що у статті ЗУ «Про Збройні сили України», на яку вона посилається, є лише 18 статей, у жодній із яких не наголошується про мову спілкування.

Також згодом український омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до Національної поліції України, СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування.

Додамо, що Ірина Фаріон була депутаткою Верховної Ради від ВО «Свобода» у 2012-2014 роках. Зараз є професоркою кафедри української мови Львівської політехніки. Раніше Фаріон та ще двоє осіб подались на премію Бандери на Львівщині, проте їм відмовили.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!