Оповіщення про загрози через SMS на Львівщині. Чому вони не працюють

1377 0
Раніше ДСНС тестувало оповіщення про загрози через повідомлення на мобільні телефони.
Фото умовне

Фото умовне

Минулого року в Україні проводили тестування оповіщень від ДСНС, що мали сповіщати про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій населенню на мобільні телефони. Тестування відбувалося тричі на тиждень до початку жовтня. В цей час розсилали лише текстові повідомлення. Так, саме через цю систему повинні були б надходити тільки важливі сповіщення – про повітряну тривогу, обстріли, надзвичайні ситуації тощо. Раніше речник ДСНС у Львівській області у коментарі Tvoemisto.tv зазначав, що це буде єдиний сигнал, який сповіщатиме про загрозу. Однак після завершення тестування оповіщення про загрозу від ДСНС перестали приходити на телефони українців.

Читайте також: Мешканців Львівщини попереджатимуть про можливі загрози з допомогою sms

Як зазначили в департаменті з питань цивільного захисту ЛОВА у коментарі  Tvoemisto.tv, сповіщення, яке раніше приходило до мешканців, було тестовим, тому зараз не працює.

«Про запуск нових сповіщень має повідомити ГУ ДСНС і подативідповідне повідомлення до адміністрацій та ДСНС на місцях, зазначили в управлінні», – додали в департаменті. 

Як зазначили в коментарі Tvoemisto.tv у пресслужбі ГУ ДСНС України, за оповіщення та інформування населення несуть відповідальність державні обласні військові та цивільні адміністрації. В листопаді 2022 ДСНС передало налаштоване їм обладнання та провело відповідні навчання щодо порядку інформування населення на рівні кожного регіону.

Крім того, в ДСНС підкреслили, що система вже достатньо налаштована, щоб розсилати інформацію про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій населенню на мобільні телефони, але зараз там проходять ще деякі додаткові налаштування. Водночас точний термін запуску оповіщень через повідомлення поки не називають. 

«Ми надали їм (адміністраціям – ред.) усі інструменти, вони можуть цим користуватися. Наразі ОВА використовують додаток «Повітряна тривога», лунають сирени і сповіщають по телебаченню та радіо. Зараз в системі ще йдуть деякі налаштування і незабаром ми почнемо отримувати оповіщення ДСНС», – пояснили у пресслужбі.

Читайте також: Нова система оповіщення про загрози з жовтня працюватиме у повсякденному режимі 

Нагадаємо, що раніше речник ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев у коментарі  Tvoemisto.tv пояснював, що система оповіщень дозволяє отримувати повідомлення зі специфічним звуком і вібрацією на будь-який телефон, підключений до мережі GSM, незалежно від оператора мобільного зв’язку.  Відкривши це повідомлення, користувачі отримують інформацію про загрози різного штибу, а перейшовши за посиланням – бачать рекомендації, як треба діяти.Нині система працює з усіма українськими операторами. Якщо люди повернулися з-за кордону і користуються іноземними сім-картками, але їхні телефони зареєстровані в українських мережах, то вони також отримуватимуть повідомлення.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!