Опинялися на межі. Чи достатньо кисню у ковідних лікарнях Львівщини

1251 0
Упродовж останнього тижня в деяких ковідних лікарнях виникали перебої з постачанням кисню.

Минулого тижня на львівському хімзаводі, який єдиний в Україні виробляє великі об’єми кисню, виникли технічні несправності. Як повідомляв очільник МОЗ Віктор Ляшко, відновити роботу заводу вдалося в п’ятницю, 22 жовтня. Tvoemisto.tv дізнавалося, чи виникали перебої з постачанням кисню в ковідні заклади Львівщини та яка ситуація станом на 25 жовтня.

Читайте також: На межі життя і смерті. Що відбувається і хто платить за лікування у лікарні швидкої допомоги

Головний лікар Центру легеневого здоров’я Любомир Рак каже, що проблем із забезпеченням кисню наразі не виникає. Його постачають вчасно та в достатній кількості, залежно від потреби закладу. Оскільки зробити запаси кисню неможливо.

«Як зростає кількість пацієнтів, так само збільшується об’єм кисню для їх лікування. Наразі в нас 270 ліжок, всі заповнені. Розхід кисню на добу становить близько 4 000 тонн. Тому проблем немає, і перебоїв з постачанням теж», – повідомивголовний лікар.

В обласній інфекційній лікарні Tvoemisto.tv повідомили, що для забезпечення хворих кисню вистачає. Тут щодня заправляють кисневу бочку та кріоциліндр. В запасі також мають кисневі балони.

Головний лікар Львівського обласного госпіталю ветеранів та репресованих Максим Прикупенко розповідає, що також стараються мати запаси кисню. Інакше, при критичних перебоях робота лікарні зупинилася б.

«Привозять кисень, коли закінчується в бочках. Бо все-таки хочемо спокійніше спати і розуміти, що маємо ще якісь запаси. Але перебоїв не було. Ситуація контрольована. Подаємо звіт залежно від нашої потреби. Розумію, що кисневий завод працює на повну потужність, і не тільки нам поставляє кисень, а й в інші лікарні, де лікують кисневозалежних пацієнтів. Поки в нас не було проблем, щоб не привозили кисень», – каже лікар.

Лікарня швидкої медичної допомоги на Миколайчука лікує найбільшу кількість хворих на коронавірус – станом на 26 жовтня в закладі перебуває 443 пацієнтів. Проблем із постачанням кисню тут також немає. Зі слів головного лікаря Олега Самчука, кисень постачають і вдень, і вночі. Крім того, заклад має дві власні кисневі станції, які запрацювали минулого року.

«Цього тижня плануємо встановлювати ще дві власні кисневі станції. Також ще дві отримаємо від МОЗ в кінці року. Готуємося до будь-яких ситуацій, щоб, при потребі, могли забезпечити лікарню киснем самі», – повідомляє медик.

Читайте також: Хвороба без фільтрів. Історія одного пацієнта з Сovid-лікарні у Львові

Водночас в деяких ковідних лікарнях у районах Львівщини ситуація більш напружена. Головна лікарка Стебницької міської лікарні Наталя Стецик, де на сьогодні перебуває 150 хворих з коронавірусною інфекцією, каже, в кінці минулого та передминулого тижнів перебої із забезпеченням кисню виникали, але їх змогли вирішити. На сьогодні об’єм кисню є достатнім. Поставку чергової партії тут чекають завтра.

«Перебої виникають від того, що багато хворих і кисневий завод, мабуть, не може розрахувати адекватну потребу кисню. Кількість хворих зростає, і ніхто не може спрогнозувати, скільки саме кисню буде потрібно тій чи інші лікарні», – зауважує вона.

Схожа ситуація в Сокальській міській лікарні.

«Ми маємо два види кисню – рідкий і в балонах. Обох вистачить до завтрашнього обіду. Ми замовили, чекаємо, але не знаю, як буде. Кілька разів було, що опинялися на межі. Хочемо мати запаси, тому повідомляємо завчасно. Траплялося так, що буквально кілька годин залишалося до завершення кисню, і тоді нам привозили. Це трохи страшно», – констатує головний лікар Роман Швед.

Каже, що такі ситуації виникали упродовж останнього тижня. Імовірно, через несправності у виробника. Попри те, у лікарні жодного разу не було ситуації, щоб хворі залишилися без кисню. До слова, взимку цього року у Сокальській МЦЛ встановили кисневу станцію. Навесні у ковідному відділенні лікарні виникла загроза нестачі кисню для ковід-хворих. 

Про те, що близько тижня не працював Львівський хімзавод, який забезпечує киснем усі ковідні лікарні на Львівщині, підтвердив керівник департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис. Про збій в роботі виробник попередив на початку минулого тижня. Проте, через технічні помилки заводу жоден з медзакладів не постраждав.

«Станом на 26 жовтня всі медзаклади забезпечені киснем. Перебоїв з постачанням немає, і не виникало. Так, бувають моменти, коли лікарні отримують ту кількість кисню, яка не відповідає їхнім запитам. Це технічний момент, тоді постачання відбувається частіше. Так само, є певна логістика, графіки довозу, і хімзавод розуміє, якому закладу якого кисню на скільки достатньо, якою є добова потреба», – запевняє Чемерис.

Ковідні медзаклади використовують як гозоподібний кисень, так і рідкий.

Раніше глава МОЗ Віктор Ляшко також повідомляв, що через технічні несправності на заводі на заході України (йшлося про Львівський хімзавод) медичний кисень довелося закуповувати в Польщі.

Читайте також: У сім разів більше. Як у Львові працює завод, який виготовляє кисень для хворих із Covid-19

Станом на 25 жовтня у стаціонарах у Львівській області перебуває 3 114 пацієнти з коронавірусом. Лише за останню добу до медзакладів госпіталізували 341 особу.

На початку жовтня для ковідних лікарень на Львівщині виділили з державного бюджету субвенцію у розмірі 29,5 млн грн для забезпечення ліжок централізованою подачею кисню.

Додамо, що Львівський хімічний завод є найбільшим підприємством в Україні, яке виготовляє медичний кисень у великих об’ємах. Він виробляє і реалізує рідкий медичний кисень, а також переробляє його на газифікований – у балонах. Лікарні, що мають газифікаційні кисневі станції (кріогенний газифікатори), використовують рідкий кисень, який на місці перетворюється на газ і подається по киснепроводах у палати.

Юлія Осим



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!