Озеро на Замарстинівській знову може бути під загрозою, – активісти

1169 0
Раніше під час виїзної комісії забудовник обіцяв зберегти водойму.
Фото: Зручне місто

Фото: Зручне місто

У Львові триває дискусія щодо збереження озера на перехресті вулиць Замарстинівської – Варшавської, поруч із ТРЦ «Спартак». Сьогодні, 13 червня, місце, звідки йшла вода для наповнення озера, у «Львівводоканалі» назвали «аварійним витоком», який, імовірно, спускають в каналізацію. Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомив голова ГО «Зручне місто» Юрій Тер-Арутюнян.

«Мешканцям району прийшло повідомлення від «Львівводоканалу» щодо проведення робіт, оскільки перекривали воду в частині Шевченківського району. Адреса озера збігається – Замарстинівська, 172. Вода, яка текла із витоку, раніше наповнювала озеро. Це могли б підтвердити фахівці. Якщо б це справді був аварійний витік води, то, напевно, вже 3 чи 4 роки тому його спустили в каналізацію. А цю проблему побачили лише тоді, коли почали будівництво на цьому місці», – каже Юрій Тер-Арутюнян. 

Читайте також: Озеро на Замарстинівській засипали будівельним сміттям

За словами активіста, мешканці району написали звернення до Львівської міської ради із проханням, щоб представник управління виїхав на місце та розібрався в ситуації. В офіційному зверненні до мера та міськради також зазначили про вимогу щодо не надання містобудівних умов та обмежень на будівництво за цією адресою, допоки не будуть виконані попередні обіцянки, зокрема, відновлення озера. Активісти зібрали понад 300 підписів від мешканців прилеглих вулиць.

«Важлива деталь: воду в районі перекрили, в кранах сухо, а на озері вода тече напором як і текла, що підтверджує що вода не з водопроводу, а природного походження», – додав Юрій Тер-Арутюнян.

Читайте також: Львів'яни збирають підписи для збереження озера на Замарстинівській, яке засипали будівельним сміттям

Очільниця управління екології ЛМР Галина Микітчак зазначила у коментарі Tvoemisto.tv, що після виїзду екологічної комісії було укладено протокол із рекомендацією щодо проведення гідрологічного дослідження та визначення можливості наповнення озера і його відновлення.

«Ми надали забудовникам рекомендації. Станом на сьогодні підрядники не надали управлінню екології відповіді про проведення гідрологічних досліджень. Ми чекаємо на наукові висновки. Щодо того, чи можна спускати витік до результатів цих досліджень, може вирішувати «Львівводоканалу», оскільки йдеться про додаткове навантаження на каналізаційні мережі», – пояснила керівниця управління екології.

Нагадаємо, що львівські активісти нещодавно закликали зберегти озеро на перехресті вулиць Замарстинівської – Варшавської, поруч із ТРЦ «Спартак». Вони стверджували, що на ділянці планують збудувати ще одну будівлю, що унеможливить збереження водойми. Як зазначила Tvoemisto.tv в.о. керівниці управління екології Галина Микітчак, станом на сьогодні на цю ділянку не видано містобудівних умов та обмежень.

Зазначимо, що у компанії Avalon у коментарі Tvoemisto.tv 16 травня також запевнили, що озеро на території комплексу збережуть. Ще у 2019 році на візуалізації  ЖК йшлося про те, що південна частина фасадів будинків матиме оглядові тераси з видом на озеро.

Додамо, що про те, чому важливо відновити озеро у тому місці, де воно було, що там планують будувати насправді та як місто може вплинути на забудовника, розповідає голова ГО «Зручне місто», місцевий активіст  Юрій Тер-Арутюнян за посиланням.

Для довідки:

Саме озеро розташоване за адресою вул. Замарстинівська, 172. Витяги про земельну ділянку свідчать, що вона призначена для розміщення для експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості. Вид використання – для обслуговування комплексу «Жива риба». Вид обмеження – охоронна зона навколо інженерних комунікацій.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!