Ресторан замість озера? Що не так із обіцянкою забудовника та до чого тут Львівська міськрада 

8942 0
Нещодавно у Львові відбулося виїзне засідання комісії екології Львівської міської ради, під час якого мовилося про те, щоб зберегти озеро на перехресті вулиць Замарстинівська – Варшавська поруч із ТРЦ «Спартак». Наразі озеро засипане будівельним сміттям, хоча і місто, і забудовник обіцяють, що тут буде рекреаційна зона з відновленою водоймою. Чому важливо відновити озеро у тому місці, де воно було, що там планують будувати насправді та як місто може вплинути на забудовника, розповідає голова ГО «Зручне місто», місцевий активіст  Юрій Тер-Арутюнян.
Фото: із Facebook-сторінки Влодка Лучишина

Фото: із Facebook-сторінки Влодка Лучишина

Що відомо про озеро

Перші згадки про став на цьому місці, які мені вдалося знайти, датовані серединою ХІХ століття. Тоді його тут облаштував багатий купець Михайло Димет, який мешкав на площі Ринок, 20 і був одним із фундаторів НТШ, «Просвіти» та її першої газети «Зоря». 

Місце було обране невипадково: тут був потік дуже чистої води, який бере початок із Брюховицького лісу, живить озеро Стосика, звідти вода через трубу великого діаметра потрапляє в озеро на території монастиря Святого Альфонса (Замарстинівська, 223), відтак у озеро на Замарстинівській біля «Спартака», а далі  в озера на Липинського і вже звідти впадає у Полтву. Труба ця досі діюча, потік води стабільний, вода протічна і цілком надається для наповнення озера. Я це перевірив і можу показати всім охочим.

Місцеві мешканці називали цей став Диметівкою, ставом Димета або купальнями Димета, оскільки наприкінці XIX століття тут функціонували міські купальні, які прирівнювали до ставу Кляйна на Погулянці, а ще Морського Ока, става Собка на Кастелівці тощо. Це все була одна велика рекреаційна територія, де пізніше поруч із озером Димета у міжвоєнний період (1928 –1934 рр.) був зведений комплекс відпочинку та спорту з відкритими басейнами «Замарстинів». 

Мапа Львова 1947 рік

У радянські часи відкриті басейни перетворили на навчально-спортивну базу «Спартак», а озеро Димета почали використовувати для розведення різних видів риби. Для зручності озеро розділили тимчасовими перегородками на три менші. Мешканці району ще пам’ятають кіоск «Жива риба» поруч із озером. 

Чому важливо зберегти озеро

Важливість водойм добре відома усім містопланувальникам. Ще автор першого плану розвитку Львова Ігнаци Дрекслер наголошував на важливості відкритих водойм для позбавленого великої ріки міста. Окрім того, за даними ООН, Львів і частина Львівської області під загрозою опустелювання. За останнє десятиліття рівень ґрунтових вод у Львові знизився, і це матиме негативні наслідки. 

У 2019 році Львівська міська рада прийняла Стратегію прориву – 2027, у якій в пріоритетах зазначено: «Відновлення водойм для відпочинку. Відновлення водойм: ставів, озер у місті, зокрема в нецентральних районах міста». Тут варто наголосити, що в Україні триває війна з жорстоким ворогом без жодних моральних принципів, у всіх точках нашої держави є реальна небезпека ракетних обстрілів, терактів, диверсій, хімічних, бактеріологічних та ядерних атак. Водойми міста відіграють надзвичайно важливу роль у питанні безпеки: в разі масштабних пожеж стануть додатковими пожежними резервуарами; у випадку знищення чи отруєння водогонів – додатковим джерелом води для потреб населення.

Чому озера все ще немає

Коли забудовник планував будівництво ЖК на Топольній, то на візуалізаціях було озеро з відпочинковою зоною. Під зобов’язання зробити його благоустрій у 2019 році забудовнику були видані містобудівні умови та обмеження, які погодив виконком ЛМР. Разом із тим забудовник зобов’язався, що на території ЖК з’являться два корпуси – початкової школи і дитсадка загальною площею 800 кв. м, яких також не збудували.

Візуалізація

Коли будівництво завершували, у 2021 році я побачив, що озеро частково засипали будівельними відходами і спустили з нього воду. Водночас із різних джерел я почав отримувати інформацію, що відновлювати озеро не планують. Про те, що його не буде, а буде «МакДональдз», відкрито заявили й у відділі продажу цього ЖК. У жовтні 2021-го я записав відкрите звернення, у якому наголошував на необхідності відновлення озера. Тоді ми почули ще одну обіцянку, що його відновлять. Однак за весь цей час не було зроблено жодного кроку для цього. 

У 2023 році я почав збирати підписи з вимогою відновити озеро. У той час дізнався, що забудовник представив на містобудівній раді проєкт будівництва на місці озера і для нового будівництва також збирається просити нові містобудівні умови й обмеження. 

Виглядає так, що це замкнуте коло: можна знову до безконечності брати містобудівні обмеження (МУО) під обіцянки і не виконувати їх. До слова, з приміщеннями дитсадка і школи така сама ситуація – після невиконання обіцянки першого разу, в 2022 році, забудовник ще раз звернувся по містобудівні умови для будівництва поруч нового ЖК на 16-17 поверхів із такою самою обіцянкою збудувати школу й дитсадок, але цього разу вже з наміром місту їх не передавати, а продати. 

Читайте також: Озеро на Замарстинівській засипали будівельним сміттям

Відповідно до генерального плану Львова, ця ділянка належить до території громадських центрів і комплексів, де не можна будувати житло. Зонінг також передбачає зону Г-4 (культурних спортивних та релігійних установ), для якої переважними видами забудови є стадіони, концертні зали та спортивні клуби. Втім детальним планом території тут установили зону Ж-4, яка дозволяє будівництво житлових багатоповерхівок.

Що планують насправді

На місці озера планують збудувати приміщення для ресторану швидкого харчування «МакДональдз» із макдрайвом та літньою терасою. Цю інформацію я отримав з кількох різних джерел, хоча вона не є публічною. Про такий намір жодним словом не згадали на засіданнях архітектурно-містобудівної ради, аж на депутатській комісії довелося це визнати після прямого запитання. Тепер інформацію приховувати нема сенсу. 

Отже, насправді мовиться не про відновлення озера, а про проєкт забудови ділянки. І якщо хтось запевняє, що будівництво планують поруч із озером, це відверта маніпуляція, оскільки від берега озера до паркана на межі зі «Спартаком» – відстань якихось чотири метри, і там немає місця для будівництва. Тобто будівля буде на місці озера. В цьому легко переконатися, якщо подивитися на схеми й оглянути територію особисто або ж накласти шари із супутникової зйомки території. 

Чому проєкт будівництва знищить озеро

Відповідь у самому проєкті, представленому на містобудівній раді. Там намалювали невеличку споруду з підземним паркінгом та заїздом через виїзд із території ТРЦ «Спартак», без окремих заїздів, без макдрайву, який там також має бути, із поясненням, що вантажівка доставки заїжджатиме на територію заднім ходом.  

фотоскриншот з відео засідання Архітектурно-містобудівної ради 4 травня 2023 року

Не буду пояснювати кожен нюанс схеми, детально розбираю її нереалістичність у цьому відео.

Скажу лише в підсумку, що пропонована схема ОДР від забудовника не може бути втілена. 

І ось тут стає зрозуміло, що буде насправді: поліція не погоджує схему ОДР, за якою передбачається заїзд вантажівок доставки задом (бо це, по-перше, небезпечно, а по-друге – для заїзду задом вантажівка має все одно десь розвернутися), і змушує змінити схему так, щоби був повноцінний проїзд навколо будівлі (питання тільки – односмуговий чи двосмуговий), а поява повноцінної дороги ще більше відсуває озера, які вже й без того відсунуті та є меншими, аніж були. Далі поліція не погоджує суміщений заїзд-виїзд через виїзд зі «Спартака», і до схеми ОДР додають ще один окремий заїзд та виїзд зі світлофорним регулюванням, оскільки по-іншому організувати виїзд на чотирисмугову магістральну вулицю з подвійною суцільною лінією розмітки посередині не вдасться (таким чином зробили заїзди та виїзди для «Спартака» – додали світлофори). У підсумку матимемо додатковий час очікування, зупинки на головній дорозі, а отже, й затори. 

Якщо гідрогеологічні дослідження покажуть, що підземний паркінг будувати не можна, то й парковку влаштують на території, де згідно з обіцянками мало бути озеро. Ба більше, там ще має поміститися літня тераса. 

За фактом забудовник може як завгодно змінити чи повністю переробити проєкт, додати виїзди та парковки, посилаючись на затверджену поліцією схему ОДР, і на це місто впливу також жодного вже не матиме. Слово поліції вирішальне, і забудовник не тільки не стане її переконувати, а, навпаки, попросить затвердити іншу схему. А оскільки виїзди та дороги роблять після завершення будівництва, то в процесі вплинути ніхто вже на це не зможе. Мовляв, будівля зведена, озера не помістилися – що ж тут поробиш?

Що це означає для мешканців

Тим, що живуть у цьому районі, залишиться знищене озеро, додаткові затори та інші невигоди. Для мешканців прилеглих будинків картина ще сумніша: вони заплатили чимало за помешкання біля озера та зеленої зони, а в підсумку матимуть по сусідству 17-поверховий ЖК, чутимуть шум двигунів і чекатимуть імовірної появи води в підвалах.

Яка реакція влади і депутатів

Із позитивного: публічно чиновники заявляють, що підтримують наявність у тому місці озера, що воно обов’язково має там бути. Депутати комісії з екології також висловились за те, що озеро треба відновити у тому ж водному об’ємі. Також на засіданні містобудівної ради її члени не підтримали варіанти, які спочатку пропонував забудовник, у яких озера, по суті, не було.

Із негативного: ані чиновники, ані депутати не розуміють реальних ризиків і наслідків такого будівництва і, як виглядає, підтримують будівництво з надією на виконання обіцянок. Також членів містобудівної ради ввели в оману і показали неможливу для виконання схему планування території ділянки. 

Яка реакція забудовника

Представники «Авалону» через розголос цієї ситуації надіслали мені листа, де було написано про соціальну відповідальність, про наміри відновити озеро й облаштувати зелену зону. Це дуже мило, дякую. Чого не було в листі – це жодного слова про будівництво. Вони просто на той момент були впевнені, що я нічого не знаю про ці плани. 

Що було на депутатській комісії

22 травня відбулося виїзне засідання комісії екології, природокористування та енергозбереження. Моє коротке резюме: 

1. Дуже не хотіли чути думку громади, бо нікого не запросили. Офіційного оголошення не було. Я сам випадково дізнався про це за дві години до початку. Прийшов я і деякі мешканці, кому встиг повідомити. 

2. Уже вкотре послухали обіцянки відновити озеро, хоча так і не почули, чого цього не зробили з 2020 року. 

3. Гідрогеологічні дослідження досі не здійснені. Просили зробити це забудовника, але я вважаю, що якщо ми хочемо неупереджених результатів, то ці дослідження мусить провести місто. 

4. Нарешті публічно визнали, що мають намір збудувати там «якийсь заклад харчування», але все ще не знають, що це буде «МакДональдз» із макдрайвом. 

5. Представник забудовника переконував, що вода, яка тече там безперервно, з міського водогону, хоча ми знаємо, що вона з джерел. 

6. Представники забудовника звинуватили нас у тому, що ми не є представниками громади, а найняті кимось за гроші.

7. Жодного проєкту забудови комісії не представили, жодної предметної дискусії не було.

8. Офіційно визнали: щоб збудувати там ресторан, місця немає, тому будуватимуть на місці озера, а озеро нібито зроблять поруч за умови, якщо залишиться місце.

9. Підтвердили, що озеро, якщо воно буде, не доведеться доглядати місцевому ОСББ – ділянку обслуговуватиме ТзОВ. 

10. Ні мені, ні іншим мешканцям не дали слова, відчувалося, що я псую теплу атмосферу в комісії «для своїх», щоб дати добро на забудову.

Мої відеокоментарі тут:

Частина трансляції від ЛМР тут.

Рішення є 

Зараз я бачу лиш один вихід із ситуації – не видавати забудовнику нових містобудівних умов та обмежень, допоки не будуть виконані попередні зобов’язання: відновлення озера, передача приміщень для школи й дитсадка. Також важливо організувати зустріч за участі громади та обов’язково розглянути це питання на сесії Львівської міськради. 

Ми зареєстрували колективне звернення до Львівської міської ради з усіма цими вимогами, яка підписало понад 300 людей - мешканці Замарстинова, Голоска, навколишніх будинків та інших районів міста. Тепер чекаємо на гідну відповідь та рішучі кроки з боку посадовців.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!