Перебіг став важчим. Яким є портрет дитини з Covid-19 на Львівщині

3547 0
Перебіг захворювання на Covid-19 у дітей тепер, у порівнянні з весняною чи осінньою минулорічною хвилями, значно змінився. Хвороба провокує важкі ускладнення, а протікання та лікування стало важчим і довшим.
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

На Львівщині збільшується кількість дітей, хворих на Сovid-19. Зокрема, у Львівській дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ, яка є єдиним опорним медзакладом для лікування хворих на коронавірус дітей, зараз перебуває 21 дитина з діагнозом Сovid-19. Загалом за час пандемії тут пролікували вже 963 малих пацієнта.

Читайте також: Симптоми стали іншими. Як змінився портрет хворого на Сovid-19 на Львівщині

Як наголосив у коментарі Tvoemisto.tv заступник директора Львівської дитячої лікарні ОХМАТДИТ із хірургічної частини Богдан Мальований, перебіг захворювання на Covid-19 у дітей змінився. Хвороба провокує важкі ускладнення, а протікання та лікування стало важчим і довшим. Часто доводиться застосовувати апарати штучної вентиляції легень.

«Зараз у нашій лікарні ОХМАТДИТ від коронавірусу лікуємо 21 дитину. Їхній вік різний – від року до 15-ти. В усіх стан середньої важкості і важкий. Із легким перебігом ми не госпіталізуємо – лише можемо проконсультувати і відправити на амбулаторне лікування», – каже Богдан Мальований.

Навесні та восени минулого року із Covid-19 також госпіталізовували дітей різного віку, проте зараз, за словами заступника директора дитячої лікарні, у малих пацієнтів набагато важча клініка.

Читайте також: Лікарі розповіли, чи відрізняється лікування вакцинованих та невакцинованих пацієнтів

Переважно малі діти і більш старші коронавірусом заражаються через своїх батьків або членів родини, тобто хтось з дорослих хворів або був носієм Covid-19.

«Коронавірус у дітей прогресує. Дуже швидко – вже за 2-4 дні – у дітей середній стан може перерости у важкий та з ускладненнями. Температура тіла в них може бути дуже високою – аж до 40-41 градуса, додатися проноси, болі в животі», – розповів медик.

Також, за словами лікаря, тепер коронавірусна хвороба у дітей важче піддається лікуванню, зокрема – тривалий час не можливо збити температуру тіла та пролікувати легеневі ускладнення.

Оскільки при коронавірусі уражаються стінки судин, йде порушення системи згортання крові, можливе запалення всіх систем в організмі.

Лікар наголосив, що останнім часом дітям все частіше потрібен кисень та доводиться застосовувати апарати штучної вентиляції легень. Таких дітей в межах 20%.

 

Зокрема, лише два дні тому з апарату ШВЛ зняли 5-річну дівчинку з Нового Роздолу, яка ще 19 вересня у важкому стані потрапила у дитячу лікарню ОХМАТДИТ. У маленької Домініки була двобічна пневмонія та ураження легень на 80%.

На щастя, зараз їй уже набагато краще. Дівчинку уже перевели в соматичному відділенні, її стан з позитивною динамікою. Дитина ще якийсь час проходитиме реабілітацію, проте, цілком ймовірно, що вже через тиждень її вже випишуть додому.

Середня тривалість лікування коронавірусу у дітей невелика – в межах 5 днів. Далі, згідно із наказом, вони проходять амбулаторне лікування. Щоправда, все залежить від стану дітей. Найдовше у львівському ОХМАТДИТі лікували дитину упродовж двох місяців.

Чи не найважче піддаються лікуванню діти, які лікуються в онкогематологічному відділенні Західноукраїнського дитячого медичного центру, але через те, що в них виявили коронавірус, змушені лікуватись в ОХМАТДИТі.

Аби не пропустити хворобу, а тим більше не допустити ускладнень, Богдан Мальований радить при перших же симптомах нездужання – високій температурі тіла, нежиті, болі в животі чи голові – відразу звертатися до сімейного лікаря.

«Лікар має прослухати легені, зробити експрес-тест, скерувати на аналізи, тоді визначити – чи потрібно госпіталізовувати, чи ні», – додав Богдан Мальований.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!