Під час стихії у Львові пошкодило десятки автомобілів. Чи можна отримати відшкодування

6909 0
Стихія повалила дві сотні дерев у місті, пошкодила півсотні дахів, та десятки автомобілів.
Фото: Фейсбук "Зручне місто"

Фото: Фейсбук "Зручне місто"

Отримати відшкодування за завдану шкоду під час учорашнього буревію цілком реально, особливо, якщо майно застраховане. Для цього потрібно детально фіксувати пошкодження та встановити свідків. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів адвокат Олег Мицик.

Львів оговтується від вчорашнього буревію. Стихія повалила дві сотні дерев у місті, пошкодила півсотні дахів, та десятки автомобілів. Переважно на автівки падали дерева, гілля, частини фасадів. Також автомобілі підтоплювало, бо на деяких вулицях стічні колектори не витримували навантаження.

Читайте також: У Львові розчистили головні магістралі та частково відновили роботу електротранспорту

Адвокат Олег Мицик розповідає, що реально отримати відшкодування за розбитий автомобіль, уламком фасаду, поваленим деревом, чи гіллям. Гіпотетично відповідати мав би балансоутримувач, якщо подія сталась саме через його недогляд (неналежне обрізання чи догляд за деревами, неналежний стан фасаду, тощо). Якщо пошкодження відбулось не під час руху, то важливо, щоби водій не порушив правил паркування, не залишив авто на газоні, посеред тротуару. Відповідачем у таких справах є балансоутримувач будівлі чи тієї території, де сталась пригода.

«Якщо там заборонена парковка, то балансоутримувач матиме підстави заперечувати усе і не нестиме відповідальність. Якщо авто застраховане по КАСКО, тоді людині легше, він не шукає балансоутримувача, викликає патрульну поліцію, фіксує подію, це стає підставою для виплати коштів по ризиках КАСКО, потім страхова звертатиметься до балансоутримувача», – пояснює адвокат.

Переважно у всіх випадках треба звертатися до поліції. Але в умовах таких, як учорашня стихія, коли місто на деякий час було заблокованим і поліція, не встигала фіксувати усі пошкодження, адвокат рекомендує ретельно фіксувати усе самому. А також малювати схему місця події у довільній формі, та зафіксувати контактні дані свідків.

«Спершу треба зафіксувати випадок, що настав. Зрозуміло, що за таких обставин, як були вчора, викликати поліцію для фіксації неможливо. Все місто перебувало в заблокованому стані. Потрібно здійснювати фото і відео фіксацію пошкоджень та місця де це сталось. Також, важливий момент – фіксація свідків і очевидців, щоби потім використати їх для доведення обставин, якщо буде позов, чи просто заповнення формулярів для страхових компаній, чи заяв у відповідні органи. Треба розуміти що в цьому випадку мала місце стихія. Але у всіх випадках потрібно фіксувати обставини і  шкоду», – каже адвокат.

Далі, пояснює він, потрібно оцінити вартість збитків – треба звертатись до страхових агентів, експертів, які визначать розмір збитку, причини пошкодження.

«Учора було багато випадків коли автомобілі виїжджали вдень, і під час руху були підтоплені. А це переважно не покривається жодною страхівкою», – додає Олег Мицик.

 

Якщо на автівку впало дерево і вона не була застрахована, то також можна сподіватись на відшкодування, відповідати мав би балансоутримувач території. Але для цього потрібно буде чимало експертиз, зокрема треба довести, що дерево впало через недогляд балансоутримувача, було хворим, до прикладу, чи неналежно обрізаним.  

Олег Мицик каже, що для того, аби відстояти свої права, правильно оформити документи, та все ж отримати відшкодування, варто звертатись до фахівців. Якщо є страхівка, то треба повідомляти про подію у страхову одразу (не пізніше, ніж за три дні).

«Якщо людина не має каско, не має страхівки, то все ускладнюється. Можна проконсультуватися, чи в такому випадку можуть відповідати балансоутримувачі на чиєму балансі перебуває об’єкт, який спричинив шкоду», – додав адвокат.

Нагадаємо, учора 25 червня у Львові стався буревій. Внаслідок негоди одна людина постраждала, утім відмовилась від госпіталізації. У місті повалило 200 дерев та пошкодило 50 дахів. Деякі вулиці міста були заблоковані, чимало магістралей підтопило. Комунальники усю ніч усували наслідки стихії.

Вікторія Савіцька

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!