Уряд затвердив програму іпотеки під 3%. Хто може отримати та на яких умовах

2173 0
Масову іпотеку цифровізують, тож оформити заявку на кредит можна буде через портал «Дія».
Фото: GETTY IMAGES

Фото: GETTY IMAGES

Уряд затвердив умови масової іпотеки, згідно з якими окремі категорії громадян зможуть отримати кредит для купівлі житла під 3% річних на 20 років з початковим внеском 20%. Програма почне діяти з 1 жовтня цього року. Про це повідомили у Telegram-каналі Міністерства економіки.

Оформити іпотеку зможуть:

  • військовослужбовці, працівники сектору безпеки та оборони;
  • медики;
  • вчителі та педагогічні працівники;
  • науковці.

 

Читайте також: Як формують черги з переселенців, які хочуть отримати житло на Львівщині. Роз'яснення

Роботодавці цих категорій працівників зможуть компенсувати їм початковий внесок та частину тіла кредиту за рахунок бюджетних програм (розмір компенсації залежить від вислуги). У відомстві зауважують, що таким чином це вирішить проблему нестачі житла, та поверне українців, які втратили свій дім, з-за кордону, а також активізує галузь будівництва завдяки зростанню попиту.

Згодом програма стане доступною для усіх громадян, чия житлова нерухомість не перевищує 52,5 кв. м +21 кв. м на кожного члена сім’ї.

У межах програми «Доступна іпотека» можна буде придбати житло до 52,5 кв. м загальної площі + 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї. Якщо це обласний центр, то йдеться про будинки, що перебувають в експлуатації не більше 10 років. Вартість не повинна перевищувати оціночну, визначену оцінником або співробітником банку.

Читайте також: На порталі «Дія» можна замовити дублікати низки документів

Також вартість 1 кв. м не має перевищувати опосередковану вартість спорудження, визначену Мінрегіоном та збільшену в 2,5 рази для обласних центрів, міст з населенням понад 300 тис. осіб, на відстані до 15 км від Києва, в 2 рази – для міст з населенням 100-300 тис. осіб, в 1,75 рази – для інших населених пунктів. Житло обов’язково застрахують від ризиків випадкового знищення або випадкового пошкодження на повну оціночну вартість.

Крім того, масову іпотеку цифровізують, тож оформити заявку на кредит можна буде через портал «Дія».

Нагадаємо, у застосунку та на порталі «Дія» тепер можна оформити статус безробітного та отримувати щомісячну допомогу. Також раніше у додатку з'явилася послуга для бізнесу, де вони можуть внести зміни до прізвища, імені, по батькові та місцеперебування ФОПа онлайн
 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!