Пішоходи чи літні майданчики: Львів знову може стати непрохідним

4559 1
З настанням квітня центр Львова знову почали облаштовувати літні майданчики. І якщо частина з них – це приємна можливість на свіжому повітрі поласувати смаколиками, то деякі можуть створювати неприємності. Це стосується тих випадків, коли вони перегороджують прохідну частину. І якщо багато львів’ян можуть обійти їх, то ще для частини людей вони можуть стати складною перепоною. Мова йде про людей з інвалідністю та їх правами на вільний доступ до міста.
Фото: tvoemisto.tv

Фото: tvoemisto.tv

Одним з тих, хто бореться за вільний доступ до міста таких людей, є Ярослав Грибальський, керівник Львівського обласного відділення Українського фонду «Реабілітація інвалідів». За його словами, вже протягом п’яти років, ще перед початком літнього сезону, коли власники закладів харчування починають виставляти свої літні майданчики в центральній частині міста, вони звертаються до місцевої влади з проханням, щоб були дотримані усі необхідні норми для пересування вулицями міста.

Читайте також: Чого бракує людям з інвалідністю у Львові? 7 ідей та пропозицій

«Основні вимоги, щоб як в будівельних нормах регламентовано, що має залишитися вільний прохід для пішоходів 1,8 метра, але не менше, як 1,5 метра, щоб можна було розминутися двом людям. Друга вимога – щоб нічого не виступало – рекламні щитки, урни, вази з квітами. І третя вимога – щоб нічого не звисало нижче 2,1 м, щоб воно не перешкоджало перехожим, особливо незрячим, які цього не бачать, щоб вони не наражали себе. Чи то вивіска, рекламний щит чи квіти. Це три основні вимоги, які є важливими для всіх громадян, незважаючи на те, чи вони мають інвалідність, чи на візках», – зазначив Ярослав Грибальський.

Ярослав Грибальський

Найбільш конфліктною територією він називає центральну частину міста, особливо пл. Ринок. Після ремонту по перекладеній бруківці важко пересуватися людям з особливими потребами. На тротуарі же в цей час розміщені літні майданчики.

«Якщо говорити про пл. Ринок, то там є кілька об’єктів, один з них «Кентавр», який повністю перегороджує тротуар. Якщо платники податків заплатили, щоб покласти гладку плитку на тротуарі, а плитка заставлена столиками, і інші громадяни мають ходити по горбатій бруківці, то я не вважаю, що це є нормально. Не треба було тоді з податків перекладати плитку, але якщо ми вже цю плитку переклали, то треба забезпечити всім вільний прохід», – розповів Ярослав Грибальський.

Є ще чимало зауваг і до інших вуличок в історичному центрі. Мова йде про вул. Староєврейську та Братів Рогатинців. Відтак, за словами Ярослава Грибальського, Львівське обласне відділення Українського фонду «Реабілітація інвалідів» звернулося з пропозицією, щоб на цих вулицях одна частина тротуару була вільна від літніх майданчиків, рекламних щитків та інших речей, які б перешкоджали руху. Їх можна було б розмістити по іншу сторону. Однак така пропозиція не найшла підтримки в рестораторів, які також входять в робочу групу, яка займається розробкою положення про діяльність літніх майданчиків.

«Коли ми з рестораторами ходили по цій території, то виявилося як в байці «я не проти колективізації, але не сьогодні, і не в моєму селі». І тоді на робочі групі, останній, на якій я був, ми сказили, що будемо проводити акції, і напишемо на цих вулицях, як за німецької окупації, коли писали «тільки для німців», ми там також напишемо «тільки не для тих, які сюди не можуть потрапити». Бо це є порушення прав людини», – зазначив Ярослав Грибальський.

Він також назвав головні вимоги, які ставляться до закладів харчування, щоб вони стали доступними для людей з обмеженими можливостями.

«Якщо це кафе, де столики стоять на подіумі, то мав би там бути пандус. Якщо там є сходи, то там мають бути нормальні поруччя. І якщо там надаються послуги з харчування, то там мав би бути доступний туалет, щоб хоча б руки помити», – розповів Ярослав Грибальський.

Читайте також: У Львові може запрацювати спеціальний банкомат для незрячих

Щодо пл. Ринок, то як писало Tvoemisto.tv, вона має стати доступнішою для людей на інвалідних візках. Після звернення Львівського обласного відділення українського фонду «Реабілітація інвалідів» до Львівської міської ради, чиновники вирішили змінити правила щодо розміщення літніх майданчиків на тротуарі. Тепер там має бути смуга для проїзду інвалідних візків. Однак навіть після цього на пл. Ринок почали встановлювати літні майданчики. Мова йде територію біля ресторану «Кентавр» (пл. Ринок – вул. Краківська) та біля пам’ятнику Діані. За попередньою інформацією, власники закладів не мають дозволу на встановлення цих літніх майданчиків. У Львівській міській раді поки не надали відповідь про те, чи отримали ці заклади відповідні дозволи.

Спілкувався Ігор Саджениця


Читайте також:
8 Квітня, 2016 21:01
Денис Автор не наголосив і не згадав навіть, що подіуми-помости, огорожі на інші фактично стаціонарні конструкції є забороненими. "Наймодніші" ресторани без винятку порушують це правило.
Відповідальні за ремонти вулиць та за організацію автомобільного руху є також цілком некомпетентними - вулиці навколо площі Ринок та сама площа повинні бути пішохідними та не мати тротуарів взагалі (тобто, висота тротуару має дорівнювати рівню проїжджої частини). Не кажучи вже про абсолютну "гладкість" поверхні. За таких умов літні майданчики зможуть розташовуватися таким чином, щоби вдосталь місця залишалося для пішоходів та осіб з особливими потребами.
Ну і найбільш контроверсійне питання - центральна частина міста складається із жахливого житлового фонду, комунальних квартир, будинки перенаселені особами з особливими потребами. Комфорт проживання у центрі для таких людей - мінімальний. Місто (якби місцева влада хоча би мінімально вміла мислити), то займалася би будівництвом ЖК для мешканців центру в обмін (з певною фінансовою компенсацією) на житло в центрі. (Це виходячи з припущення, що автор здебільшого має на увазі мешканців з особливими потребами, а не відвідувачів ресторанів - переконаний, останніх набагато менше).
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!