Після повномасштабного вторгнення 2,4 млн українців виїхали за кордон та не повернулися

1125 0
За шість місяців цього року з України виїхало 8,2 млн громадян, а в’їхало – 7,97 млн.
Умовне фото

Умовне фото

Від початку повномасштабного вторгнення росії в України різниця між кількістю людей, які виїхали та повернулись в країну, складає лише 2,4 млн осіб. Про це повідомляє Опендатабот.

За шість місяців цього року з України виїхало 8,2 млн громадян, а в’їхало – 7,97 млн. Така різниця – 230 000 осіб майже в 11 разів менша за показник першого півріччя торік. Тоді Україну покинуло на 2,62 млн осіб більше, ніж заїхало. У другому півріччі 2022-го люди все ж активніше поверталися до України – тоді прибуло на 149 000 громадян більше, ніж виїхало.

Читайте також: «Україна – країна можливостей, але не інклюзії». Історія біженки в Канаді

Від початку повномасштабної війни різниця між тими, хто виїхав та в’їхав до України, становила 2,7 млн осіб. Більша частина із них – 2,4 млн – є громадянами України, решта – іноземці. У березні та квітні 2023 року кількість українців, які повернулися на Батьківщину, перевищувала кількість тих, хто виїжджав. Але вже з травня 2023 року ситуація змінилася у протилежний бік – якраз у період початку літніх відпусток. У першому півріччі 2023-го частка громадян, які покинули Україну та не повернулися, становила 3%. Для порівняння, протягом першого півріччя 2022 року ця частка дорівнювала 27,5%, а протягом усього минулого року – 13,6%.

Читайте також: «Хочеться, щоб ми були потрібні державі». Розповідь біженки Ніни Міщенко

Зазначимо, іноземців за шість місяців цьогоріч навпаки в’їхало більше, ніж виїхало – на 12 200 осіб. Така тенденція спостерігається щомісячно з лютого 2023-го. Загалом за півтора року, з січня 2022-го до червня 2023-го, державні кордони України перетнули 50 млн разів. З них залишили Україну 26,36 млн осіб, а в’їхали – 23,66 млн осіб.

Додамо, що за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, станом на початок березня 2023 року майже 8,1 млн українців виїхали до країн Європи після початку повномасштабної російсько-української війни, з них майже 4,9 млн легалізували своє тамтешнє перебування через механізм тимчасового захисту. На жаль, значна частина українців навіть із тих регіонів, де зараз не тривають і не тривали бойові дії, досі перебувають за кордоном. На батьківщині вони часом можуть зіткнутися через це навіть з публічним осудом. Самі ж емігранти нарікають на слабку комунікацію з Українською державою.

Що насправді відчувають біженці, з яким гейтом зіштовхуються, як дають собі раду на чужині, чи планують повертатися і якою бачать звільнену Україну, Тvoemisto.tv розповідає в проєкті «Наші українці». 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!