Пів сотні людей отруїлися чадним газом на Львівщині від початку року

506 0
Особливо небезпечним чадний газ робить те, що його неможливо відчути або побачити.
ФОТО УМОВНЕ

ФОТО УМОВНЕ

У 2023 році на території Львівщини сталися 86 випадків отруєння чадним газом, внаслідок яких, 9 осіб загинули та 177 осіб госпіталізували. А від початку 2024 року зафіксували вже 19 випадків отруєння чадним газом, внаслідок яких 44 особи госпіталізували.

Зазвичай майже 90% отруєнь чадним газом припадає на осінньо-весняний період, коли мешканці обігрівають свої будинки і квартири печами та іншими автономними системами опалення.

Особливо небезпечним чадний газ робить те, що його неможливо відчути або побачити: він не подразнює слизові оболонки, не має смаку, запаху та кольору. Однак він легко змішується з повітрям, тому без перешкод розповсюджується. Але присутність чадного газу все ж таки можна виявити за кіптявою, жовтим кольором полум’я тощо.

Читайте також: «Мама викликала швидку і знепритомніла». Історії людей, які отруїлись чадним газом

Потрапляючи в кров людини, чадний газ зв’язується з гемоглобіном, утворюючи смертельну сполуку, яка блокує передачу кисню до тканин організму. Як наслідок – виникають головний біль, задуха, стук у скронях, запаморочення, біль у грудях, сухий кашель, нудота, блювання, зорові та слухові галюцинації, підвищений артеріальний тиск. У важких випадках – параліч, судоми, втрата свідомості та, як наслідок, смерть протягом 3 хвилин.

Уберегти себе від нещасного випадку можна, дотримавшись кількох важливих правил:

  • встановіть в помешканні побутовий датчик-сигналізатор чадного газу;

  • регулярно провітрюйте квартиру;

  • не рідше одного разу на квартал перевіряйте справність вентиляції в кухні та ванній кімнаті;

  • не рідше одного разу на рік запрошуйте представника компанії-постачальника газу для контролю стану газової колонки, котла та плити;

  • не рідше одного разу на рік вимагайте від балансоутримувача будинку проводити профілактичні огляди димоходів (для димоходів опалювальних печей, газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно. Для обладнання, яке працює постійно – два рази на рік);

Нагадаємо, у Львові у квартирі на вул. Караїмській (Шевченківський район) двоє людей отруїлись чадним газом. Отруїлись 30-річний чоловік та 23-річна жінка. Їх у стані середньої важкості медики госпіталізували до обласної клінічної лікарні. Також фахівці призупинили подачу газу до квартири.

>;Tvoemisto.tv поговорило з людьми, які постраждали від чадного газу, дізналося про про причини біди і як запобігти отруєнню. Читайте за посиланням.

Юлія Кметик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!