Поблизу Львова археологи виявили поселення трипільців

5639 0
Поблизу Львова, у Винниках, під час українсько-польської експедиції археологи виявили сенсаційну знахідку – поселення трипільців. Це змінює наявні досі уявлення про географію поширення цієї культури.
фото: varianty.lviv.ua

фото: varianty.lviv.ua

Як розповіли учасники археологічної експедиції, їм вдалося виявити крайній західний кордон поширення трипільської культури, хоч раніше вважалося, що сюди трипільці не заходили.

На горі Жупан археологи почали розкопки ще у 80 -х роках і тільки зараз відкрили сліди трипільського житла ― це дерев’яний каркас, обмазаний глиною. Тут і посуд і сліди поселень.

Під час розкопок було виявлено двоярусне житло трипільців, яке є найзахіднішою точкою Трипільської культури на території ареалу її поселення. Приблизний вік знахідки – три тисячі триста-три тисячі сто років до Нашої ери, точніші дані будуть відомі після лабораторних досліджень. 

«Раніше, у вісімдесятих-дев'яностих роках тут проводив розкопки історик Львівского університету Микола Пелещишин. Було відомо, що тут є сліди культури лійчастого посуду, але щодо Трипільської культури були сумніви. Культура лійчастого посуду жила у Північній та Центральній  Європі, в Україні – це Волинь та частково Галичина. Але рештки посуду трипільців, які тут знаходили, могли потрапити шляхом імпорту. Однак тепер віднайдено людські поховання культури лійчастого посуду, на місце яких через три-чотири століття прийшли трипільці та облаштували тут послення. Ми виявили характерні рештки їхнього побуту, житла.Тепер точно відомо, що на Жупані є поселення саме Трипільської культури на місці поховання людей культури лійчастого періоду. Трипільці прийшли сюди і частково зруйнували це поховання», пояснює науковий працівник Інституту археології НАН України ім. І. Крип'якевича Олександр Дяченко/

Завдяки дослідженню вдалося встановити, що на цій території проживало, як населення культури лійчастого посуду так і трипільці, втім їх розділяє три сотні років.

«Це дуже велике відкриття на науки, для археології Галичини. Низка сторінок історії однозначно будуть переписані, адже спростовані багато наукових версій, які існували десятки років», – зазначив директор історико-краєзнавчого музею у Винниках Ігор Тимець.

Усі знайдені тут артефакти передадуть до цього музею. Цьогоріч археологічна експедиція триватиме до кінця липня. Опісля розкоп законсервують, аби наступного року продовжити дослідження вже лійчастої культури .

За інформацією: zik.ua, zaxid.net, varianty.lviv.ua

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!