Подвійне громадянство, економічний паспорт і зарплати лікарів. Про що говорив Зеленський у Раді

2169 0
Президент України анонсував під час свого виступу у Раді нові законопроєкти, які стосуватимуться подвійного громадянства, економічного паспорту українця, утелпення будинків тощо.
фото: пресслужба президента

фото: пресслужба президента

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 1 грудня, відзвітував у Верховній Раді про внутрішнє та зовнішнє становище держави. Окрім цього, під час свого виступу він анонсував нові законопроєкти, які, зокрема, стосуватимуться подвійного громадянства, економічного паспорту українця, будівництва та реконструкції доріг і мостів тощо.

Кредити

За словами Зеленського, незабаром запускають програму «Українська мрія», за якою кожен українець, який платить податки, зможе отримати кредит у 5% для придбання власної нерухомості, електромобіля, здобуття освіти чи зміни професії.

Читайте також: Через загрозу російської інтервенції у Львові пропонують створити концепцію тероборони

Термомодернізація

Із 2022 року президент України обіцяє почати програму з утеплення будівель «Велика термомодерназація». Так, за його словами, наступного року в Україні мають утеплити будинки, школи, садки, лікарні.

«Ми плануємо утеплити тисячі (саме тисячі, а не поодинокі випадки) багатоповерхових будинків, шкіл, садочків лікарень. Це дозволить нам застрахуватися від подальшого росту цін на енергоресурси та вперше отримати справжню енергетичну незалежність», – каже він. 

Економічний паспорт українця

До 10 грудня президент обіцяє внести законопроєкт про економічний паспорт українця. Відповідно до нього, гроші від використання та видобутку українських надр будуть накопичуватися на рахунках дітей громадян України.

«По досягненню повноліття вони зможуть використати гроші для отримання освіти в Україні чи купівлі власного житла в Україні», – сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський заявив, що в Україні на 1 грудня готують держпереворот

Квартири для військових

У наступному році вперше з початку війни на Сході повністю він обіцяє закрити черги на квартири для всіх ветеранів війни на Сході України. Одразу після ветеранів, додає він, розпочнуть такий самий процес для всіх військовослужбовців.

Зарплати, пенсії, питання освіти

Президент обіцяє, що мінімальна зарплата лікарів з 1 січня 2022 року становитиме 20 тисяч грн, а середня зарплата – 24 тисяч грн.

«Середня заробітна плата вперше за останні 30 років у доларовому еквіваленті перевищила 500 доларів США на місяць. Зарплата лікарів зросла за рік вдвічі. Із 1 січня вона становитиме мінімум 20 тисяч гривень. Ми вперше починаємо гідно ставитися до лікаря», – каже він.

Він також пообіцяв створити по 300 садків та шкіл і забезпечити кожного вчителя України комп’ютером. Із наступного року також планують підняти виплати людям поважного віку –від 70 років.

Подвійне громадянство

Важлива складова міжнародної політики, на думку президента, – це підтримка світового українства. Для українців, що мешкають в США, Канаді, ЄС, є важливим питання множинного громадянства. Тому, сьогодні він анонсував, що внесе відповідний законопроєкт у парламент.

Читайте також: У Львові переформатували одне з управлінь, щоби воно займалося теробороною

«Уперше українці зі всього світу будуть відчувати себе не діаспорою, не просто людьми українського походження, а людьми українського громадянства, рівними українцями», – додав він.

Велике будівництво

За наступні два роки у його планах будівництво ще 15 тисяч км доріг та 810 мостів, серед яких Кременчуцький та Ямпільський, та завершення реформи. Окрім цього, – будівництво 48 обласних багатопрофільних лікарень та 24 реабілітаційних центрів для ветеранів.

Національна авіакомпанія

Згадав Зеленський і про створення українського національного авіаперевізника – Ukrainian National Airlines (Українські національні авіалінії). За словами гаранта, перші рейси мають бути вже у 2022 році, а до 2025 року має бути повністю сформований флот авіакомпанії.

Президент обіцяє, що національний український перевізник Ukrainian National Airlines у 2022 році літатиме у нові регіональні аеропорти в Україні. Їх будують в 16 містах України. Два аеропорти мають побудувати на Сході та один міжнародного значення на Закарпатті. Також UNA має літати в закордон.

Війна на Сході

У кінці президент Зеленський зауважив, що хоче «сказати про головне... 8 років триває війна, 8 років, як Росія анексувала Крим». Він додав, що не боїться прямої розмови з Путіним, і що без прямих перемовин з Росією ми не зможемо зупинити війну.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!