Помічник депутата Львівської облради переправляв ухилянтів за кордон

3873 0
За свої дії Андрій Тупіс заплатить штраф у розмірі 180 тис. грн.
Фото: Захід.нет

Фото: Захід.нет

Галицький райсуд Львова виніс вирок помічнику депутата Львівської облради Олександра Ганущина Андрію Тупісу, який переправляв на чоловіків призовного віку за кордон. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Згідно з вироком суду, обвинувачений був посередником між ухилянтами та спільниками, які вносили бажаючих у систему «Шлях». Відтак, наприкінці серпня минулого року Андрій Тупіс зустрівся із чоловіком, який хотів скористатися його послугами та отримав від нього 4.5 тис. доларів. Вже за декілька місяців його внесли в систему та він перетнув державний кордон. 

Згодом, у листопаді того ж року, обвинувачений зустрівся із ще одним бажаючим виїхати за кордон, від якого вимагав 2.5 тис. авансу. Через кілька днів Тупіса затримали правоохоронці.  

Відтак обвинувачений пішов на угоду із прокурором та визнав себе винним у незаконному переправленні осіб через державний кордон у складі організованої групи. Суд призначив Андрію Тупісу штраф у розмірі 180 тис. грн.

Нагадаємо, що 8 листопада Михайла Міхняка оголосили у державний розшук. Чоловік організував схему, за допомогою якої допомагав ухилянтам покинути країну під виглядом волонтерів ГО «Корпус сприяння армії».  Самбірський міськрайонний суд призначив ексдепутату умовний термін, але прокуратура оскаржила цей вирок. В результаті Львівський апеляційний суд 25 вересня змінив вирок і Михайло Міхняк отримав 5 років ув’язнення за незаконне переправлення чоловіків за кордон через систему «Шлях». Після цього вироку Михайла Міхняка мали б затримати для відбування покарання, проте він перебував на волі.

Зазначимо, що заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод може бути безпосередньо пов’язаним з 28-річним Михайлом Міхняком, який, за даними поліції, допоміг щонайменше 20 ухилянтам виїхати закордон. І, ймовірно, навіть давав йому прямі вказівки, кого слід вносити у подання на виїзд з країни через систему «Шлях». Раніше у ЗМІ з’явилися свідчення, що Михайло Міхняк представлявся позаштатним помічником заступника голови Львівської облради, проте Юрій Холод прямо заперечив будь-які ділові стосунки з Міхняком.

Також додамо, що 14 листопада, під час сесійного засідання Львівська обласна рада погодила створення тимчасової контрольної комісії, яка слідкуватиме за роботою системи «Шлях».

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!