Понад 2 тисячі чоловіків призовного віку виїхали зі Львівщини через «Шлях» і не повернулись. Список організацій, які їм допомогли

3876 0
Лідирують у рейтингу дві організації, зареєстровані у Миколаєві Львівської області

Упродовж повномасштабної війни в Україні зі Львівщини за кордон через систему «Шлях» виїхало понад дві тисячі чоловіків призовного віку, які не повернулись назад. Журналісти «NGL.media» зʼясували за клопотаннями яких фондів та організацій військовозобовʼязаним українцям вдалось перетнути кордон.

«NGL.media кілька місяців досліджувало використання системи «Шлях», ми знайшли сотні громадських організацій і благодійних фондів, причетних до втечі з країни чоловіків призовного віку. Ми з’ясували імена та прізвища 2248 чоловіків, які виїхали за дозволами від Львівської ОВА і не повернулися», – йдеться у повідомленні.

Журналісти зазначають, що така «послуга» коштує на чорному ринку 3000-5000 доларів з особи, посередниками між ухилянтами там ЛОВА були 372 організації.

«Лідерами дослідження стали дві організації із міста Миколаїв на Львівщині. Це місцевий осередок всеукраїнського товариства «Просвіта» і ГО «Театр Хліб». Лише від цих двох організацій змогли втекти майже 200 чоловіків», – наголошують у розслідуванні.

Від імені миколаївського осередку «Просвіти» листи до ЛОВА писала голова організації 34-річна Наталія Муха, яка одночасно керує миколаївським народним театром «Хліб». А від ГО «Театр Хліб» клопотання до облдержадміністраціх писав її керівник Роман Збудовський.

Обоє не відповідали на дзвінки та повідомлення журналістів, тож їхніх пояснень почути так і не вдалось.

Також у списку організацій, від яких втекли з України найбільше чоловіків, фігурує «Комісія із боротьби з корупцією в м. Самбір» та «Відродження нашої України». За підрахунками розслідувачів, від них виїхало і не повернулось понад 100 чоловіків. Ще 40 осіб призовного віку покинули країну за допомогою «Благодійного фонду Степана Бандери».

До рейтингу потрапили також такі організації як «Чистий Київ», «Байрактар», «Наші добрі справи», «Українська гільдія активістів», «Небайдужі громадяни», «Український джавелін», «Громадська екологічна ініціатива», «Українські котики». 

Читайте також: Львівська ОВА відкрита до співпраці з правоохоронцями щодо системи «Шлях», – Козицький

А ще – раніше невідомі організації як, наприклад, фонди «Легіон Січових Стрільців» та «Промінь нашої надії».  Телефони цих організацій або вимкнені, або недійсні. Не відповідають вони також на листи, надіслані на електронні адреси. а жодної інформації про їхню діяльність 

На контакт не вийшло і керівництво фондів «Сприяння та допомоги» (43 «неповерненці»), «Збройні волонтери України» (32), «Код-Паляниця» і «Козацький гарт» (по 29 втікачів).

Натомість у фонді «Рідна ненька», завдяки якому Україну покинуло 23 чоловіки, пояснили, що таких прізвищ вони взагалі не подавали в списках на внесення до системи «Шлях».

Відома організація «Фонд допомоги «Рух у майбутнє», яка пов’язана із львівським бізнесменом Григорієм Козловським, допомогла виїхати 23 чоловікам, які не повернулись. 

Тим часом деякі організації вже звернулись до поліції. Наприклад, керівниця фонду «Здійснити мрію» Уляна Флишко серед виявлених 39 чоловіків, які виїхали через клопотання від її організації, впізнала лише десятьох. 

Нагадаємо, раніше Верховний Суд дозволив ЛОВА не розсекречувати імена тих, хто виїхав через систему «Шлях». Судді вказали, що отримання журналістами імен водіїв-ухилянтів поставить під сумнів доброчесність однофамільців

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!